Marcarea acestei zile are in vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultatile si frustrarile cu care stangacii se confrunta in viata de zi cu zi.
In anul 1990 s-a constituit Clubul Stangacilor ("Left-Handers Club") cu scopul de a mentine o legatura intre stangacii din intreaga lume si de a face cunoscute nevoile si cerintele acestora. In 1992, Clubul Stangacilor a initiat marcarea Zilei internationale a stangacilor, ca un eveniment anual, pentru a creste gradul de constientizare publica asupra avantajelor si dezavantajelor de a fi stangaci.
Pana in prezent nu s-a descoperit o explicatie stiintifica pentru folosirea prioritara a mainii stangi in locul celei drepte, unele teorii sustinand ca este o problema genetica, altele ca ar fi determinata de factori externi si nu de genele mostenite de la parinti. In zilele noastre, stangacii nu mai sunt priviti cu suspiciune, teama sau antipatie, opozitia dreptaci-stangaci este tot mai putin un criteriu de discriminare, ramanand un fascinant aspect al diversitatii umane.
Doar aproximativ 11% dintre oamenii din intreaga lume sunt considerati a fi stangaci, dar cercetarile au aratat ca oamenii stangaci se evidentiaza mai mult in anumite profesii si domenii de expertiza. Partajarea dintre oamenii stangaci si cei dreptaci a ramas in jur de 90%, in favoarea dreptacilor, mai mult de 5.000 de ani. Daca luam in considerare estimarea actuala putin mai mare a stangacilor ar insemna ca aproximativ 700 de milioane de oameni sunt stangaci in toata populatia globala, potrivit metro.co.uk.
Raspunsul stiintific ar fi ca exista un echilibru intre cooperare si concurenta in privinta evolutiei umane, remarca oamenii de stiinta de la Universitatea de Nord-Vest din Illinois. Ei au aratat ca, deoarece oamenii sunt extrem de sociali, populatia generala a evoluat spre o parte, pentru a imbunatati capacitatea de cooperare extrem de apreciata. Daca societatile ar fi in totalitate cooperante, sustin cercetatorii, atunci toata lumea ar folosi aceeasi mana.
Nu exista un raspuns final la aceasta intrebare, dar cea mai acceptata teorie - numita ipoteza Homo loquens - se refera la partea creierului care controleaza mana dreapta. Partea dreapta a corpului este controlata in mare parte de emisfera stanga a creierului, care este aceeasi parte a creierului care se ocupa de limbaj. Pe baza dovezilor dominantei mainii drepte, descoperite initial prin instrumentele gasite in Kenya acum aproximativ 1,5 milioane de ani, emisfera stanga ne proceseaza abilitatile lingvistice. Deoarece sunt adesea fortati sa foloseasca ambele maini, in ceea ce-i priveste pe stangaci creste in mod natural conectivitatea dintre cele doua emisfere cerebrale.
In trecut existau o serie de superstitii in legatura cu stangacii: se presupunea ca spiritele rele se furiseaza peste umarul stang si se arunca sare peste acest umar pentru a le indeparta; varsarea solnitei insemna ghinion si acesta putea fi contracarat doar prin aruncarea unei cantitati mici de sare peste umarul stang; daca te mananca palma dreapta primesti bani, dar daca te mananca palma stanga, atunci dai bani; daca ti se bate ochiul drept, te intalnesti cu un prieten, daca ti se bate cel stang, vezi un dusman; daca pornesti intr-o calatorie cu piciorul stang, vei avea ghinion si asa mai departe!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!