Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea uceniciei: Patronii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic si platesc evaluarea la obtinerea atestarii

Legea uceniciei: Patronii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic si platesc evaluarea la obtinerea atestarii
Angajatorii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic angajat pe o perioada de maximum trei ani, pentru care trebuie sa asigure pregatirea teoretica si practica si sa plateasca evaluarea la obtinerea atestatului in noua ocupatie, potrivit unei hotarari de Guvern.


Executivul a aprobat, marti, Hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind ucenicia la locul de munca, angajatorii putand sa primeasca 300 de lei lunar si fiind obligati sa suporte costurile de evaluare ale angajatului.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale arata, intr-un comunicat de presa, ca prin noua lege a uceniciei isi propune sa ii ajute sa se angajeze pe tinerii si muncitorii nevoiti sa isi schimbe profesia.

Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obtine un loc de munca pe o perioada cuprinsa intre unu si trei ani de zile. Perioada de proba pentru un ucenic nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare vor fi suportate de angajator.

Acesta trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Noua legea a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati.

"In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin cinci ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie. Pentru angajator, principalul avantaj ramane faptul ca primeste o suma egala cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr 76/2002. Astfel, pe durata contractului angajatorul primeste 300 de lei pe luna", precizeaza MMFPS.

La Consiliul EPSCO de la Bruxelles, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca este multumita ca Romania a adoptat deja Legea uceniciei.

"Asta ne arata ca nu se mai poate spune despre Romania ca este in urma UE. Mergem in acelasi pas cu UE, iar de multe ori suntem chiar inaintea lor cu un pas. Am adoptat reforme structural cu mult inainte altor state membre. Cu legea uceniciei se intampla la fel", spunea atunci ministrul Sulfina Barbu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lege

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre munca

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romania

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0