Straturile pleurii aluneca unele peste altele, permitand plamanului sa se extinda si contracte in timpul respiratiei. Cand ai pleurezie, tesuturile se inflameaza si se aduna mult lichid intre ele. Astfel, alunecarea straturilor este ingreunata si apare durerea.
Ce inseamna pleurezia?
Pleurazia, cunoscuta si ca apa la plamani, este o inflamatie care afecteaza tesutul subtire care inconjoara plamanii. Inflamatia lor poate aparea si fara acumulare de lichid, situatie in care se numeste pleurezie uscata. Chiar daca stratul inferior al pleurii nu are receptori de durere, cel exterior are, astfel ca frecarea lor provoaca durere. De obicei, pleurezia uscata trece in decurs de 2 saptamani, dar poate evolua catre pleurezie umeda, care se manifesta si prin acumulare de lichid. Lichidul se poate resorbi, iar pleurezia redeveni uscata. [2, 3]
Cauzele pleureziei
Pleurezia poate avea multe cauze:
- infectii virale, ca gripa;
- infectii bacteriene, ca cele care provoaca pneumonia;
- infectii fungice;
- boli autoimune, ca lupus si artrita reumatoida;
- cancer pulmonar localizat aproape de suprafata pleurala;
- embolism pulmonar;
- tuberculoza;
- fractura sau trauma la nivelul coastelor;
- anumite afectiuni mostenite, ca anemia falciforma;
- unele medicamente si droguri recreative. [1]
Simptomele pleureziei
Pleurezia provoaca durere in timpul miscarii partii superioare a trunchiului, respiratiei si stranutului. Alte simptome care pot aparea sunt:
- febra;
- frison;
- cefalee;
- scadere in greutate;
- tuse uscata;
- respiratie superficiala;
- dureri musculare;
- dureri la nivelul spatelui si umerilor.
Cum se diagnosticheaza pleurazia?
Medicul diagnosticheaza pleurazia prin mai multe metode. Examenul fizic si discutia sunt importante. Medicul iti pune intrebari despre manifestarea durerii si simptome si asculta plamanii cu stetoscopul. De obicei, cand tesuturile pleurii sunt inflamate, se aude cum acestea se freaca unele de altele. [2] Alte metode care se folosesc pentru diagnosticarea pleureziei sunt:
- radiografia pulmonara;
- teste de sange, care releva o infectie sau o boala autoimuna;
- ecografie toracica;
- toracocenteza, o procedura care are ca scop prelevarea de lichid din pleura in vederea analizelor de laborator;
- ultrasonografia, o procedura imagistica in care se folosesc ultrasunetele;
- tomografia computerizata toracica, care ofera o perspectiva tridimensionala a plamanilor, astfel ca identificarea si localizarea inflamatiilor este precisa;
- RMN;
- biopsie pleurala. [1, 2]
Tratamentul pleureziei
Inainte de a prescrie un tratament, medicul trebuie sa stie ce o cauzeaza. Daca o infectie bacteriana este responsabila, ai nevoie de un tratament cu antibiotice. In cazul unei infectii cu fungi, trebuie sa iei medicamente antifungice. Infectiile virale trec de obicei de la sine in cateva zile, dar medicul poate prescrie antivirale, daca crede ca este necesar.
Acumularea de lichid in exces poate necesita inlaturarea acestuia. Medicul introduce un ac in spatiul dintre straturile pleurii si extrage lichidul. Pentru combaterea durerii, ti se pot prescrie antialgice, antiinflamatoare si medicamente cu steroizi. [2] De asemenea, daca tusesti mult, poti lua, la recomandarea medicului, medicamente impotriva tusei. Nu lua medicamente decat la recomandarea medicului! Automedicatia nu este recomandata si poate agrava pleurezia.
Este posibil sa te simti mai bine daca stai pe partea care cauzeaza dureri. Pe masura ce durerea dispare, incearca sa respiri mai profund si sa elimini prin tuse flegma.
Complicatiile pleureziei
Pleurazia poate cauza complicatii grave. Acestea includ:
- plamani blocati sau care nu se pot extinde cat ar trebui;
- aparitia de puroi in cavitatea pleurala;
- scadere brusca a fluxului sanguin (soc);
- sepsis, o reactie periculoasa la infectie. [2]
Pleurazia este o afectiune care poate avea consecinte grave. Din fericire, poate fi tratata daca mergi la medic la timp.
Referinte:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pleurisy/diagnosis-treatment/drc-20351866;
2. https://www.webmd.com/lung/understanding-pleurisy-basics;
3. https://www.nhs.uk/conditions/pleurisy/.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!