In perioada 2020-2021, expertii din cele doua tari au desfasurat o activitate de documentare, cercetare, filmare si repertoriere a purtatoarelor de competente din mai multe zone. Au fost astfel urmarite evolutia si viabilitatea tehnicilor de realizare a camasii cu altita in actualele comunitati rurale si urbane din Romania si Republica Moldova.
Elementul „Camasa cu altita” figureaza in Repertoriul Patrimoniului Cultural Imaterial din Romania, vol. 1, 2009, editie tiparita si online.
In luna ianuarie 2021, a fost elaborat documentul de inscriere a elementului de patrimoniu cultural „Arta camasii cu altita - element de identitate culturala in Romania” in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu. Acesta a fost realizat de experti din cadrul Comisiei Nationale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, in colaborare cu specialisti cercetatori stiintifici, etnologi si teoreticieni de arta.
Fisa de Inventar a Artei camasii cu altita – element de identitate culturala in Romania a fost inclusa in Inventarul National al elementelor Patrimoniului Cultural Imaterial Pentru Romania, organismul stiintific de specialitate din cadrul Institutului National al Patrimoniului, din subordinea Ministerului Culturii.
Sunt prezentate etimologia cuvantului altita, diversitatea regionala a elementului, cu mentionarea materiilor prime, a instrumentarului de lucru, a croiului, a modalitatilor de structurare a decorului, a motivelor decorative, a tratarii lor plastice si a cromaticii.
Un loc aparte a fost alocat prezentarii elementelor socio-culturale asociate camasii cu altita, functiei sale comunicationale, starii actuale a elementului, precum si cadrului general de protejare, conservare si salvgardare a acestuia, cu masurile generale si punctuale.
Studiul comparativ privind materiile prime, tipurile de croi, structura, decorul, ornamentele si cromatica s-a facut spatial si temporal.
Cercetarile zonelor etnografice de manifestare a camasii cu altita au atestat raspandirea acesteia, in prezent, in Moldova, Bucovina, Oltenia, Muntenia si sudul Transilvaniei si au oferit detalii semnificative cu privire la existenta vie a elementului. Documentul semnaleaza continuitatea artei camasii cu altita pe teritoriul Romaniei si in Moldova de peste Prut, semnificativa pentru definirea sa ca marca identitara menita sa asigure coeziune si apartenenta.
Dosarul de nominalizare va fi evaluat in cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie - decembrie 2022.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
