Presedintele Traian Basescu, un sustinator al acestor afaceri si cu o influenta majora in coalitia aflata la guvernare, cere guvernului sa aprobe proiecte care sa creasca locurile de munca si vrea majorari de taxe pentru majorarea veniturilor bugetare, dupa doi ani de recesiune, se arata in articol.
Ministerul de Finante a propus un proiect de lege prin care sa fie majorate redeventele pentru extragerea metalelor pretioase si a cuprului, de la 4% la 6%.
"Nu cred ca masura va descuraja investitiile, avand in vedere ca redeventele vor fi competitive in raport cu cele de la nivel international, astfel incat nu cred ca cresterea de la 4% la 6% va avea un efect negativ", a declarat Stuart McDougall, analist in domeniul minier la firma Jennings Capital din Toronto.
El a aratat ca mediul geologic din Romania este foarte atractiv.
"Acele depozite devin foarte atractive intrucat au un potential mare de productie si o durata mare de viata. Acestea sunt principalele motive pentru care o companie miniera ar vrea sa vina in Romania", a spus McDougall.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Romania are rezerve estimate de 700 tone de aur si 2.000 de tone de argint. Unele estimari neoficiale plaseaza rezervele de cupru la circa 1-1,5 milioane tone. China, care este de 40 de ori mai mare decat Romania si cel mai mare producator de aur din lume, are rezerve estimate de aproximativ 1.900 tone de aur, potrivit Asocieatiei Europene pentru Industrii Miniere (Euromines).
Analistii spun ca dupa ani de zile de investitii mici in sectorul minier, dupa caderea comunismului in 1989, Romania a gasit momentul potrivit pentru sustinerea economiei si reducerea deficitului bugetar.
Cotatia aurului a crescut de cinci ori dupa 2001 si a atins nivelul record de 1.920,3 dolari uncia la inceputul acestei luni, dar apoi s-a retras usor.
Pretul cuprului a urcat de la circa 1.500 de dolari tona in 2002 la un maxim de 10.190 dolari tona in februarie. Ulterior, pretul cuprului a scazut cu 30%, la circa 7.100 dolari tona.
In iulie, Ministerul Mediului a acordat Gabriel Resources certificatul de descarcare arheologica pentru proiectul Rosia Montana, un pas important pentru aprobarea finala a acestuia.
Guvernul detine o participatie de 20% la acest proiect, care dateaza de 14 ani.
La Rosia Montana ar putea fi extrase 314 tone de aur si 1.500 tone de argint.
Proiectul, care potrivit companiei va aduce Romaniei peste 4 miliarde de dolari din taxe directe, dividende, oportunitati pentru furnizorii de servicii si locuri de munca, a fost intarziat de opozitia ecologistilor fata de folosirea cianurilor in procesul de extractie.
Pe de alta parte, guvernul urmeaza sa lanseze in aceasta luna licitatia pentru vanzarea integrala a companiei miniere Cupru Min Abrud.
Romania intentiona initial sa vanda doar o participatie minoritara la mina de cupru, care are rezerve estimate de 900.000 de tone, la bursa din Bucuresti.
"Daca sunt realisti in privinta pretului si a procentajului, adica sa dea un pachet majoritar de actiuni si nu doar libertate operationala ofertantului, atunci este foarte probabil sa aiba succes", a declarat Guy Burrow, partener la firma de consultanta Candole din Bucuresti.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat recent ca biroul sau a primit deja 10 scrisori de intentie din partea unor companii miniere occidentale.
Cota unica de impozitare de 16%, forta de munca specializata si prezenta altor companii occidentale in domeniul explorarii vor incuraja investitiile in minerit.
In plus, guvernul a anuntat recent planul de a simplifica procedurile de expropiere, pentru a facilita activitatile de forare.
"Sunt multi mineri experimentati in Romania, impozitul este mic, in ansamblu este un mediu fiscal atractiv. Exista deja o prezenta semnificativa a companiilor miniere occidentale implicate in explorare", a aratat Burrow.
Actiunile Carpathian Gold, la care compania canadiana Barrick Gold detine o participatie de 9%, au crescut puternic in martie, dupa ce a anuntat ca in urma forarii a doua puturi la proiectul Valea Rovina s-au descoperit cantitati mari de aur.
Potrivit estimarilor, proiectul ar contine 7 milioane de uncii de aur.
O alta companie, European Goldfields, anticipeaza ca va deveni un producator de dimensiuni medii prin dezvoltarea a trei proiecte, doua in Grecia si unul in Romania, la Certej.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!