Recunoasteti simptomele la timp
"Alergiile oculare se manifesta clinic ca si conjunctivite alergice ce apar ca raspuns la diferiti factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestari ale alergiilor sunt mancarimea locala (prurit), senzatia de arsura si corp strain in ochi, roseata ochilor (conjunctiva devine rosie) , lacrimarea abundenta si edem al pleoapelor (pleoape umflate)", explica medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu, de la optica medicala Videt.
Simptomele principale ale alergiilor de sezon:
- pleoape pufoase si inrosite la margini
- vedere incetosata
- hipersensibilitate la lumina (fotofobie)
- mucus care poate provoca lipirea pleoapelor in timpul somnului
- stranut intens
- dureri de cap
- congestia sinusurilor
- oboseala, iritabilitate si depresie
Motivele principale pentru inrosirea ochilor
Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarba, flori sau copaci, determina mastocitele, celule prezente in numar mare la nivelul ochilor, sa elibereze histamina, substanta cu rol imunitar, care dilateaza vasele de sange din ochi si cauzeaza inflamatie. Rezultatul: ni se inrosesc ochii, apare senzatia de mancarime si lacrimam intens.
Cum facem diferenta intre o raceala si o alergie oculara
Nas infundat, stranut, ochi rosii - sunt simptome comune racelilor si alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca sa ne dam seama daca e vorba de o alergie sau de o raceala. Simptomele unei raceli dureaza de obicei pana la o saptamana, pe cand simptomele unei alergii se pot extinde si la 1-3 luni.
Ca sa ne dam seama daca suntem predispusi la alergii, trebuie sa raspundem la urmatoarele intrebari:
1.Exista cazuri de alergii in familie?
Alergiile se pot mosteni si pot aparea la orice varsta.
2. Ai o senzatie de mancarime a ochilor, in special in sezonul de primavara?
3. Ai fost vreodata diagnosticat cu conjunctivita?
4.Ai nevoie deseori de antihistaminice sau decongestionante pentru a mentine sub control stranutul, tusea sau nasul infundat?
Daca peste 50% din raspunsurile la aceste intrebari sunt DA, atunci este indicat sa iti faci o programare la medicul oftalmolog.
"In cazul in care simptomele sunt foarte persistente, suparatoare si apare scaderea vederii, pacientul trebuie sa se adreseze obligatoriu medicului oftalmolog", avertizeaza expertul.
Cum tratam alergiile oculare de sezon
Cu toate ca cel mai bun tratament pentru alergiile sezoniere ramane preventia, exista anumite cazuri in care avem nevoie de opinia unui specialist si de medicatie.Tratamentul nu vindeca alergia in sine, ci doar reduce simptomele bolii. In cazul in care simptomele sunt severe si persistente, poate fi afectata corneea si scade acuitatea vizuala.
"Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importanta identificarea si inlaturarea, pe cat posibil, a alergenilor din mediu” spune Medicul Oftalmolog Beatrice Voiculescu. In cazurile usoare se recomanda antihistaminice, lacrimi artificiale fara conservanti, care dilueaza alergenul si amelioreaza simptomatologia. Iar in cazurile severe se utilizeaza corticosteroizi topici in cure scurte. Stabilizatorii membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instaleaza dupa 2 saptamani de administrare", mai spune medicul.
Cum prevenim alergiile de sezon
Dimineata intre 5 AM si 10 AM cantitatea de polen din aer este ridicata. Nu aerisiti casa si evitati plimbarile in parcuri in acest interval orar. Aerisiti incaperile doar seara tarziu.
Evitati plimbarile in aer liber cand este vant, sau imediat dupa o ploaie.
Purtati ochelari de vedere sau de soare cand iesiti in aer liber.
Conduceti masina cu geamurile inchise. Interesati-va la producatorul masinii daca in sistemul de aerisire/aer conditionat al masinii exista un filtru de polen.
Folositi aerul conditionat cat mai mult, insa asigurati-va ca unitatile sunt curate.
Folositi materiale antialergice pentru invelirea pernelor si spalati frecvent lenjeria de pat la o temperatura de minimum 55°C.
Curatati podeaua cu o carpa umeda sau cu un mop in loc de stergerea prafului cu o carpa uscata, sau maturarea acestuia
Din cauza ca polenul adera la imbracaminte, este recomandat sa va scoateti hainele in afara dormitorului.
Nu uscati rufele in exterior. Folositi metoda “dry cleaning” sau uscati-le intr-o incapere inchisa.
Incercati o dieta bogata in Omega 3 (cu somon, sardine si nuci) care reduc inflamatia provocata de alergeni.
Evitati jogging-ul sau sportul in aer liber sau in parcuri.
Purtatorii de lentile de contact trebuie sa treaca temporar la ochelarii clasici de vedere sau la lentile de contact zilnice, care reduc semnificativ intensitatea simptomelor.
Mai multe detalii despre tratarea alergiilor oculare gasiti aici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.09
din 5
- 16 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!