Evita aglomeratia si pastreaza distanta fata de cei din jur
Atunci cand vorbesc, persoanele transmit mici picaturi in aer. Daca picaturile iti intra in ochi, nas sau gura, iar persoana care le-a expulzat este bolnavă si tu te poti infecta. A ramane la 1,5 metri distanta este o solutie buna, dar, nu te protejeaza indeajuns. Cele mai mici particule dintre aceste picaturi, cunoscute sub numele de aerosoli, pot ramane in aer ore intregi. Riscurile de a contracta virusul cresc in spatii ventilate necorespunzator, unde persoanele petrec mult timp impreuna (restaurante, sali de sport, cluburi). Totusi, poti gasi si alte modalitati precum: plimbarile in aer liber cu un prieten sau intalnirile virtuale.
Poarta masca de protectie
Mastile pot reduce raspandirea virusului, oprind picaturile pe care oamenii le respira si filtrand o parte din ceea ce respira. Sunt deosebit de importante in zonele aglomerate si slab ventilate. Pentru a purta corespunzator masca de protectie, incepe prin curatarea mainilor si, apoi, asigura-te ca iti acopera bine nasul si gura. Daca porti o masca din tesatura, asigura-te ca are doua sau mai multe straturi, pentru a nu-i oferi o cale usoara de raspandire.
Pe langa masca de protectie, cele mai recente recomandari spun ca ar trebui sa iei in considerare si purtarea unei perechi de manusi, mai ales in spatiile inchise si aglomerate. In comert, gasesti o gama variata de manusi de unica folosinta la pret avantajos, precum cele din latex, nitril sau vinyl.
Spala-te des pe maini
Pentru a reduce raspandirea virusurilor, spala-te pe maini, in mod regulat, frecvent si temeinic, timp de cel putin 20 de secunde, cu apa si sapun. Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura. Mainile tale ating multe suprafete purtatoare de bacterii. Odata contaminate, mainile pot transmite apoi virusul la ochi, nas sau gura.
Foloseste o buna igiena respiratorie! Anotimpul rece aduce cu sine si raceala. Cand simti nevoia sa tusesti sau sa stranuti, acopera-ti gura si nasul cu pliul cotului, cu bratul supeior sau cu o batista de hartie. Apoi arunca servetelul utilizat imediat intr-un cos inchis si spala-te pe maini.
Pastreaza suprafetele curate
Curata si dezinfecteaza frecvent suprafetele din casa, in special pe cele cu care ai contact in mod regulat: manerele usilor, telecomanda, ecranul telefonului, laptopul.
Recunoaste simptomele
Simptomele cele mai frecvente includ febra, tuse uscata si oboseala. Alte simptome includ pierderea gustului sau a mirosului, dureri de cap, dureri in gat, congestie nazala, ochi rosii, diaree sau eruptii cutanate. Unele dintre aceste simptome se suprapun cu raceala obisnuita, dar, cel mai bine este sa fii sigura si sa iti faci un test. Daca te simti rau sau ai febra si dificultati de respirare, suna la medic si solicita ajutorul. Daca ai simptome mai putin severe, autoizoleaza-te pana iti revii.
Ai grija de sanatatea ta fizica si psihica
Noul coronavirus a raspandit panica la nivel mondial, ceea ce a condus la cresterea nivelului de stres in randul populatiei. De aceea, pentru a mentine un sistem imunitar puternic, este bine sa reduci stresul si anxietatea. Spre exemplu, retelele de socializare sunt un bun instrument pentru a diminua sentimentul de izolare sociala. Fa-ti timp pentru tine, implicandu-te in activitati care iti aduc bucurie. Sa nu iti fie teama sa ceri ajutorul sau sa cauti resurse, inclusiv consiliere sau terapie, daca te simti stresat. Practica tehnici de relaxare, gandire pozitiva, meditatie etc.
In concluzie, pentru a ramane in siguranta, a te proteja pe tine insati si pe cei din jurul tau, tine cont de aceste reguli importante.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!