Cercetatorii au "inarmat" cu aparate de masuratori 110 studenti din SUA de diferite greutati corporale pentru a masura relatia dintre somn, obezitate si mancat la ore tarzii.
O prima descoperire a fost faptul ca obiceiul de a manca la ore mai tarzii a apartinut celor cu greutatea corporala mai mare, in timp ce dovezile anterioare arata ce este recomandat sa consumam mai multe calorii de-a lungul zilei, cand suntem activi. Consumul excesiv de alimente pe timp de seara, in special cele mai greu de digerat, a fost asociat cu o masa corporala mai mare.
Cu toate acestea, fiindca la studiu nu au participat decat 110 persoane, este greu pentru specialisti sa traga concluzii in privinta cantitatii exacte de mancare ce poate fi consumata seara. Mesele luate in timpul zilei nu va pot ajuta sa slabiti, dar in mod sigur pot preveni indigestia nocturna.
Studiul a fost publicat in ”American Journal of Clinical Nutrition” si a fost realizat de cercetatorii de la ”Brigham and Women's Hospital”, ”Harvard Medical School” din America si ”University of Murcia” din Spania.
In mod normal, corpul uman se adapteza unui ciclu intuneric-lumina, de 24 de ore, ce cuprinde somn-trezire. Mai exact, ne trezim cand este lumina si mergem la culcare cand este intuneric. Acest ciclu a fost perturbat de viata moderna si de curentul electric, care ne-au permis sa controlam cand este timpul sa dormim sau sa ne trezim. Mai multe studii au aratat ca mancatul intr-un interval ce a fost destinat initial somnului ar putea avea efecte negative asupra greutatii si metabolismului.
Au fost recrutati 110 studenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani, care au fost monitorizati de un actigraf, pe care l-au purtat la incheietura mainii, timp de 30 de zile. Actigraful este un dispozitiv care poate estima cat timp a dormit o persoana prin masurarea activitatii fizice si a expunerii la lumina. Timp de 7 zile studentii au inregistrat si toate alimentele si bauturile pe care le-au consumat printr-o aplicatie mobila, facand fotografii. in plus, au dormit o noapte in laborator, unde li s-au prelevat probe de saliva in momentul DLMO pentru a masura nivelul melatoninei. Eliberarea melatoninei marcheaza inceputul noptii biologice, cand ceasul nostru biologic trece in modul somn.
Studiul a aratat ca nu au existat diferente intre studentii cu masa corporala mai mica si cei cu masa corporala mai mare in momentul eliberarii melatoninei. Totusi, majoritatea celor din prima categorie au mancat seara, spre deosebire de ceilalti. O alta concluzie a studiului a fost ca o masa inainte de culcare duce la mai putine ore de somn.
”Aceste rezultate dovedesc ca consumul de alimente seara sau noaptea, independent de alti factori precum cantitatea, continutul alimentelor si activitatea fizica joaca un rol important in functionarea organismului nostru”, declara cercetatorii.
Cea mai buna metoda de a atinge si de a mentine o greutate sanatoasa este o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, grasimi saturate si zaharuri, fara a uita de exercitiile fizice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!