Daca nu stii inca ce implica sterilizarea borcanelor, am adunat pentru tine in articolul urmator o serie de moduri practice prin care poti duce la bun sfarsit acest proces.
Asadar, descopera in continuare 4 metode prin care poti steriliza borcanele si capacele, in asa fel incat sa le poti steriliza ca la carte, in functie de posibilitati.
Pasii sterilizarii
Inainte de a incepe propriu-zis cu metodele de sterilizare, te vom purta prin pasii sterilizarii, caci procesul in sine presupune o serie de etape.
Descopera in randurile urmatoare care sunt acesti pasi!
1. Alegerea borcanelor si a capacelor
Alegerea borcanelor si a capacelor corespunzatoare este un pas important, caci la pastrarea conservelor pentru iarna nu va trebui sa folosesti niciodata borcane crapate, fisurate sau cu gura ciobita. Capacele, la randul lor, trebuie sa fie intr-o stare foarte buna si sa se potriveasca perfect cu dimensiunea gurii borcanelor, pentru a impiedica pastrunderea aerului si alterarea alimentelor. Daca borcanele si capacele pe care le detii nu sunt in cea mai buna stare, alege din gama de borcane si capace noi produsele care se potrivesc cel mai bine retetelor tale de conserve.
2. Spalarea si clatirea borcanelor si capacelor
Al doilea pas important este spalarea in prealabil a borcanelor si a capacelor, cu apa fierbinte si cu detergent de vase, dupa care aceste se vor clati cu apa din abudenta, pentru a inlatura orice urma de detergent.
3. Sterilizarea propriu-zisa a borcanelor si capacelor
Si acum am ajuns si la ultimul pas, sterilizarea propriu-zisa a borcanelor si capacelor, care poate fi realizata printr-o serie de metode simple si practice. Insa despre acest aspect iti vom povesti in randurile imediat urmatoare.
Moduri practice de sterlizare
Asa cum am promis, ti-am pregatit in continuare o lista cu cele mai practice moduri de sterilizare a borcanelor. Sa le luam pe rand!
1. Sterilizarea in apa
Cea mai simpla si mai la indemana metoda de sterilizare a borcanelor si a capacelor este sterilizarea in mediu umed, adica prin fierbere. Tot ce ai de facut este sa introduci borcanele si capacele in apa, cat sa fie complet acoperite si sa le fierbi timp de 10 minute, din momentul in care apa a dat in clocot.
2. Sterilizarea in cuptorul de la aragaz
Un alt mod practic de a steriliza borcanele si capacele este de a le introduce la cuptorul de la aragaz. Aceasta este una dintre cele mai sigure metode, intrucat temperatura din cuptor trece de 100 de grade Celsius si sterilizarea se realizeaza prin uscare, eliminand si apa de pe borcane. Pentru aceasta metoda se vor aseza borcanele si capacele pe o tava de aragaz, apoi se va introduce tava la cuptor, se va porni flacara si se va regla temperatura la 150 de grade Celsius. Tine borcanele si capacele la cuptor pentru 20 de minute, apoi stinge focul si lasa borcanele sa se raceasca lent, in cuptor.
3. Sterilizarea in cuptorul cu mircrounde
Sterilizarea la cuptorul cu microunde este tot una intr-un mediu uscat. Acest mod este unul extrem de practic si de eficient, insa are dezavantajul ca de sterilizare se pot bucura doar recipientele mici, care au suficient loc in acest tip de cuptor. Introdu borcanele in cuptorul cu microunde, la distanta unul de altul, seteaza puterea la maxim pentru un minut si gata, borcanele sunt sterilizate!
4. Sterlizarea in masina de spalat vase
Pentru cei care detin in bucatarie o masina de spalat vase, aceasta te poate ajuta si ea la sterilizarea borcanelor si capacelor. Practic, se vor pune borcanele si capacele in masina de spalat vase, se va selecta un program de spalare cu detergent si apoi se vor mai pune inca o data la un program de spalare cu temperatura ridicata, insa fara detergent. In plus, multe dintre masinile de spalat vase vin si cu program special de sterilizare a borcanelor!
Cu atatea moduri practice de sterilizare, este imposibil sa nu gasesti unul care sa se potriveasca preferintelor tale. Speram ca acest articol iti va servi in viitor, atunci cand vrei sa-i surprinzi pe cei dragi din familie cu cele mai bune conserve la borcan facute in casa!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!