Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dulceata de portocale: Cum o prepari si cum o conservi?

de SuntFericita.ro la 2022-05-26
Dulceata de portocale: Cum o prepari si cum o conservi?
Dulceata de portocale este preparatul ideal pentru micul dejun, mai ales atunci cand o servesti alaturi de o felie de paine prajita cu unt, insa poate fi folosita si pentru diferite deserturi. Checurile si cornurile cu dulceata de portocale sunt absolut delicioase, avand o aroma intensa de citrice. De asemenea, dulceata de portocale poate fi folosita si pentru preparatele sarate, ca sos pentru o friptura de rata sau de curcan sau alaturi de un platou de branzeturi.



In plus, reteta pentru clasica dulceata de portocale este una simpla, fara adaosuri si conversanti, asa ca este un desert sanatos chiar si pentru cei mici, insa, in cantitati moderate, deoarece contine zahar. 
 
De asemenea, pentru dulceata de portocale ar fi ideal sa ai pregatita o gama variata de borcane din sticla cu capac, astfel incat sa poti pastra dulceata in diferite cantitati. 
 
Cum a aparut dulceata de portocale
 
Prima reteta de dulceata de portocale a fost inclusa in cartea de bucate a Elizei Cholmondeley, in anul 1677, fiind pastrata ani de zile la Chester Record Office in Cheshire. De altfel, scotienii sunt recunoscuti ca fiind primii care au preparat dulceata de portocale, cunoscuta in secolul al XVIII-lea drept „marmelada”. 
 
Totusi, izvoarele vremii spun ca prima reteta oficiala ar fi fost inclusa in cartea „A Collection of above Three Hundred Receipts”, scrisa de Mary Kettilby in 1714. Reteta de dulceata cuprindea aceleasi ingrediente ca in prezent – portocale intregi, suc de lamaie si zahar, sucul de citrice avand rolul de a crea textura de jeleu. Tot scotienii au fost cei care au adus pentru prima data dulceata de portocale la micul dejun, in secolul al XIX-lea, iar de atunci, traditia a fost transmisa mai departe din generatie in generatie, chiar si in afara granitelor.
 
Cum prepari dulceata de portocale
 
Daca vrei sa prepari pentru familia ta o dulceata de portocale delicioasa, iata care sunt ingredientele de care ai nevoie si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a respecta reteta originala.


 
  • 5-6 portocale (pot fi si portocale rosii)
  • 1 kg zahar
  • suc proaspat de lamaie
  • scortisoara
Secretul pentru o dulceata de portocale aromata este acela de a alege cele mai coapte fructe, astfel incat portocalele sa fie cat mai zemoase si parfumate. De asemenea, poti chiar sa combini soiul clasic de portocale cu cel de portocale rosii, acestea fiind mult mai dulci.

Daca portocalele inca nu sunt foarte bine coapte, le poti lasa pe masa pentru cateva zile, pana cand acestea vor deveni mai moi. Apoi, le poti pregati pentru dulceata, curatandu-le foarte bine de coaja. Acestea se portioneaza in cubulete si se adauga intr-o oala pentru dulceata, unde se amesteca bine cu zaharul. Timp de 2-3 ore, te poti ocupa de alte preparate in bucatarie, pentru ca portocalele trebuie sa isi lase cat mai multa zeama.
 
In momentul in care vei pune dulceata pe foc, va trebui sa amesteci constant in oala, astfel incat pulpa de portocala sa nu se prinda de pe peretii cratitei, iar zaharul sa se topeasca de tot. Atunci cand dulceata incepe sa capete consistenta poti adauga si sucul de lamaie. 
In general, dulceata de portocale se lasa la fiert in jur de o ora, la foc mediu. Iar spre final, poti adauga in ea si diferite condimente, cum ar fi putina scortisoara.
 
Dupa fierbere, dulceata se pune fierbinte in borcanele spalate si sterilizate, care se capseaza ulterior si se intorc cu capacul in jos pentru cateva minute. Iti recomandam sa acoperi borcanele fierbinti cu o patura, pana cand se vor raci complet.
 
Acestia sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi pentru a obtine o dulceata de portocale aromata, pe care sa o poti consuma pe tot parcursul anului, atat pentru pregatirea deserturilor, cat si ca ingredient special pentru diferite retete.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dulceata

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016