Iata doua situatii des intalnite si cum poti sa-ti ajuti copilul:
1. Droguri, tigari, alcool si petreceri. Prima bautura cu alcool este consumata, in general, la 11 ani de baieti si la 13 ani de fete, conform studiilor. Adolescentii tind sa consume si tot felul de alte droguri, mai grele sau mai usoare. In orice caz, aproape fiecare copil intra in contact cu un altul care cunoaste aceasta realitate alternativa, foloseste substante inoportune si ii indeamna si pe altii sa faca la fel. Ca parinte, comunicarea cu copilul este deosebit de importanta in acest caz.
Ce poti face: Nu este niciodata prea devreme sa discuti aceste teme. Vorbeste cu copilul despre reguli si valori, despre efectele fumatului si ale alcoolului/drogurilor. Exista si parinti care au impus regula „fara intrebari”. Daca sunt sunati de copil sa vina sa il ia de la o petrecere care nu le mai place, nu ii vor pune nicio intrebare.
2. Personalitatea copilului se schimba in rau. Copiii care stau mult impreuna tind sa adopte aceleasi tipuri de atitudini, preferinte, repulsii si valori si, de fapt, cercetarile arata ca oamenii tind sa imite comportamentul altora pentru a se adapta grupului. Ceea ce-l poate bulversa pe un copil dulce. Dar si pe tine, cand minunea ta isi da ochii peste cap, iti raspunde urat, agresiv si lipsit de respect.
Este important de retinut ca adolescentii devin mai interesati de grupul de prieteni si mai putin de familie. Vor sa stea cu prietenii mai mult si au o incredere mai mare in ei decat in parinti. Adolescenta este si perioada cand are loc procesul de definire a individualitatii, cand omul incepe sa se inteleaga si sa se perceapa ca persoana individuala. Ceea ce inseamna ca adolescentul vrea sa faca mai multe alegeri, vrea mai multa libertate, intimitate si distanta fata de familie. Colegii sunt centrul universului lui si, datorita dorintei naturale de apartenenta, adolescentul cedeaza presiunii grupului. Creierul lui este inca in dezvoltare si, prin urmare, nu stapaneste cum trebuie abilitatea de a lua decizii si de a se autocontrola.
Ce poti face: Cand comportamentul copilului se schimba ca urmare a petrecerii timpului cu un nou grup de prieteni, poarta cu el o conversatie cand sunteti amandoi calmi. Trebuie sa stii dinainte ca stati pe butoi cu pulbere. Copilul se identifica cu acesti prieteni – fie au ceva in comun, fie se simte acceptat. Daca ii ataci, va deveni defensiv si va vrea sa stea cu ei si mai multa vreme. Conversatia trebuie axata pe reguli si valori, tu trebuind sa-ti reiterezi asteptarile privind comportamentul lui. In loc sa interzici, impune limite: „Nu mergi acasa la David pana nu te comporti mai bine”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!