Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cancerele ginecologice: factori de risc, simptome si diagnostic

de Sunt Fericita la 2017-09-07
Cancerele ginecologice: factori de risc, simptome si diagnostic
Pentru prevenirea cancerelor ginecologice, este recomandata prezentarea femeii o data pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea de investigatii. Astfel, cancerele ginecologice pot fi observate inainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanta vitala chiar daca simptomele nu sunt prezente, sustin medicii.


Mahmut Guden, medic chirurg specialist in ginecologie si obstetrica afirma ca nu exista o cauza comuna pentru cancerele ginecologice si ca urmatorii factori maresc riscul aparitiei sale: Cresterea numarului de celule in cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruatia la varsta mica (inainte de 12 ani), menopauza la varste inaintate (dupa 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afectiunile de ovar polichistic, medicamentele utilizate pentru cancerul la san, rude care au avut cancer la san sau intestin, hipertensiune, diabet, expunerea abdomenului la radiatii.

Anamneza genetica mareste riscul

In cazul cancerului de col uterin, urmatorii factori sunt considerati drept factori de risc: fumatul, afectiunile transmise pe cale sexuala in special infectia cu virusul papillom (HPV), activitatea sexuala la varsta mica, femeile cu parteneri multipli, situatia socio-economica precara. “In cazul cancerului ovarian nu a putut fi specificata o cauza speciala insa se considera ca varsta, factorii ereditari, dieta bogata in grasimi animale, utilizarea pudrei si factorii genetici influenteaza aparitia cancerului ovarian. Spre exemplu, riscul ca o femeie sa aiba cancer ovarian este de 1,4% in timp ce acest procent creste la 5% in cazul in care femeia are o ruda de gradul intai care a avut cancer ovarian si la 7% in cazul in care femeia are doua rude de gradul intai care au avut cancer ovarian”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Simptome diferite pentru diverse tipuri de cancer

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite in functie de organul pe care il afecteaza. Simptoamele cancerului de col uterin pot aparea sub forma hemoragiei vaginale dupa actul sexual, cresterea in volum sau timp a menstruatiei, scurgeri vaginale de culoare maro. In faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare. “Cancerul uterin este un tip de cancer care prezinta din timp simptome. Un simptom inainte de menopauza sau in timpul menopauzei sunt hemoragiile anormale. Cancerul ovarian prezinta simptomele tarziu iar simptomele nu sunt specifice afectiunii. Edemul abdominal, durerea, cresterea perimetrului abdominal, hemoragia vaginala anormala sunt simptomele cele mai des intalnite. Deoarece simptomele apar foarte tarziu, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate in faza a 3-a sau a 4-a. Simptomele care intervin cel mai des in cazul cancerului vulvar sunt mancarimea cronica, masa la palparea vulvei, hemoragie si ulcere”, declara reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Diagnostic timpuri prin testul Pap smear

Pe masura ce sunt dezvoltate metode pentru diagnosticarea cancerelor ginecologice, procentul de reusita pentru tratament creste in mod proportional. Dintre cancerele ginecologice cancerul de col uterin este tipul de cancer care in ultimii ani este diagnosticat din ce in ce mai timpuriu. “Pe baza testului Pap smear se efectueaza analiza citologica a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificarile celulare care au potential de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Odata cu eliminarea acestor leziuni s-a constatat o reducere importanta a numarul de decese in urma cancerului de col uterin. Astfel, un singur test Pap smear negativ, reduce riscul cancerului de col uterin in procent de 45%. Noua teste Pap smear efectuate in timp reduc acest risc pana la 99%”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Feriti-va de obezitate!

Printre metodele care pot fi utilizate pentru prevenirea cancerului uterin se numara prevenirea obezitatii, neutilizarea estrogenilor si tratamentul corect al afectiunilor uterine care este posibil sa se transforme in cancer. “In cazul utilizarii pastilelor contraceptive si a existentei cazurilor de cancer ovarian in familie pot fi recomandate interventii profilactice. Adica, ovarele pot fi extirpate. Insa acest lucru este posibil sa nu elimine intotdeauna posibilitatea aparitiei cancerului. Cea mai buna metoda de protectie impotriva cancerelor ginecologice este prezentarea la medic pentru consultatiile anuale de rutina”, conchid reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer ovarian

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0