Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este pozitia corecta la birou: 5 recomandari pentru confort

de Sunt Fericita la 2023-06-15
Care este pozitia corecta la birou: 5 recomandari pentru confort
Daca iti petreci o mare parte din zi lucrand la birou, stii cat de important este sa ai o pozitie corecta, dar si un scaun confortabil. Acestea te vor ajuta sa eviti durerile de spate si sa mentii, pe termen lung, sanatatea coloanei vertebrale.


In articolul nostru vei descoperi cinci sfaturi esentiale pentru a-ti asigura confortul si o postura adecvata in timp ce stai la birou. Afla mai multe din randurile de mai jos.
 
1. Pastreaza spatele drept

Daca petreci mult timp la birou, probabil ca te confrunti deja cu dureri de spate ori la nivelul umerilor sau bratelor, dar si o senzatie de amorteala sau furnicaturi in maini. Aceasta se intampla datorita pozitiei fixe pe care o adopta corpul atunci cand ramane imobil pentru mai multe ore. Postura incorecta este, dealtfel, printre principalele cauze ce stau la baza durerilor de spate, in randul populatiei adulte.
 
Pozitia potrivita in timpul orelor de lucru te va ajuta sa elimini disconfortul, fiind esentiala pentru a preveni problemele de sanatate ce pot aparea ulterior, precum deformari ale coloanei sau chiar afectiuni cardiovasculare. Din acest motiv, alegerea unui scaun pentru birou pe care sa stai corect este extrem de importanta. 
 
Atunci cand petreci mai multe ore lucrand, spatele trebuie sa stea drept si lipit de spatarul scaunului, fara a se simti rigid sau incovoiat, iar unghiul de inclinare al acestuia sa fie de 90 de grade in raport cu masa ori ecranul calculatorului.
 
Ideal ar fi sa achizitionezi un scaun ergonomic, cu spatar reglabil sau cu functie balansoar, sau sa folosesti o perna in zona lombara, pentru a putea mentine sezutul la cca 5-6 cm distanta fata de spatar, daca utilizezi un scaun fix.
 
2. Care este pozitia corecta a spatelui in raport cu coapsele

Atunci cand stai la birou, pozitia corecta a spatelui trebuie sa fie la un unghi de circa 135 de grade in raport cu coapsele. Din acest motiv, sezutul  scaunului trebuie sa fie usor inaltat fata de podea, nu exact la 90 de grade.
 
In acest fel, iti vei asigura o postura confortabila si potrivita si vei reduce mult din presiunea aplicata asupra coloanei, care ar conduce altfel la durerile de spate binecunoscute. 
 
3. Asigura pozitia corecta a bratelor cand lucrezi

Pentru o pozitie corecta la masa de lucru, mainile, mai exact coatele, trebuie sa se sprijine pe aceasta la 90 de grade. Pentru ca acest lucru sa se intample comod si natural, este important ca inaltimea biroului sa fie cu circa 2-3 cm mai sus decat pozitia cotului tau aflat in unghi drept, atunci cand lucrezi.
 
In ceea ce priveste bratele scaunului, si in raport cu acestea coatele trebuie sa se poata sprijini la 90 de grade. Verifica atent aceste detalii atunci cand iti achizitionezi un birou sau un scaun, pentru a te bucura de confortul dorit pe termen lung.
 
Poti lua in considerare si varianta de a achizitiona un scaun cu brate ajustabile, care iti va genera comoditate sporita. Ajusteaza bratele astfel incat acestea sa fie la nivelul mainilor tale atunci cand te afli in pozitia de tastare. Umerii trebuie sa stea relaxati, iar coatele intr-un unghi usor deschis, aproape de corp. 
 
4. Pozitia corecta a picioarelor fata de podea

Pentru a-ti asigura o postura comoda cand lucrezi, asigura-te ca alegi biroul si scaunul astfel incat picioarele sa fie intr-o pozitie confortabila. Acestea trebuie sa se sprijine pe podea, sau pe un mic inaltator, astfel incat talpa sa atinga podeaua si sa poata sa stea cu totul sprijinita de ea.
 
Genunchii trebuie sa pastreze si ei acelasi unghi drept fata de suprafata de jos, iar sezutul sa fie usor inaltat fata de podea. 
 
5. Care este pozitia corecta a corpului in raport cu mouse-ul si tastatura

Poate ca acesta este un aspect la care te gandesti mai putin, dar si pozitia mouse-ului si a tastaturii sunt importante atunci cand lucrezi, pentru a nu produce disconfort. Pentru o postura comoda, este recomandat sa ai cotul pozitionat langa corp, nu mai in fata, atunci cand esti la masa de lucru, iar pentru aceasta este important ca mouse-ul sa nu fie prea departe de marginea biroului.
 
Asigura-te ca poti sa pastrezi unghiul de 90º la toate articulatiile corpului, si astfel nu vei resimti durerile musculare cauzate de intinderi sau efort. Mai mult, o aliniere ergonomica a tastaturii si mouse-ului previne tensiunea in brate si umeri, de aceea este important sa verifici ca ele sa fie in linie dreapta, unul in fata celuilalt cand tastezi, pentru a nu fii nevoita sa rotesti incheietura. 
 
Un studiu realizat de Universitatea din Waterloo, Canada, arata ca aproximativ 85% dintre persoanele care lucreaza la birou experimenteaza dureri de spate, o cauza majora fiind postura incorecta data de utilizarea unui scaun inadecvat (1). Asigura-te ca alegi un model ergonomic, ce te va ajuta sa elimini tensiunile musculare si sa alegi o postura corecta, pentru a reduce din disconfortul sau durerile de spate ce pot sa apara in timp. 
 
 
 
(1) Sursa: "Prevalence and Risk Factors of Low Back Pain among Workers in a Health Care Setting: A Cross-Sectional Study", Universitatea din Waterloo, Canada. Link: https://uwspace.uwaterloo.ca/handle/10012/6958 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pozitie corecta

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0