Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt tipurile de whisky de pe piata si cum se diferentiaza

de Sunt Fericita la 2022-05-24
Care sunt tipurile de whisky de pe piata si cum se diferentiaza
Whisky-ul este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume. Se bea ca atare, dar si in cocktailuri delicioase. Descoperirea procedeului distilarii si surplusul de cereale din multe regiuni au fost factori determinanti in inventarea acestei bauturi unice. In tarile in care traditia fabricarii whisky-ului este seculara, atentia pentru fiecare etapa a productiei si respectarea traditiei au ca rezultat obtinerea unui produs final de exceptie. Nu este de mirare ca exporturile de whisky conteaza mult in economia unor state ca Regatul Unic, de exemplu.


 
Exista mai multe tipuri de whisky, iar cunoasterea lor este utila pentru orice persoana care il bea, ocazional sau regulat. Descopera in continuare care sunt tipurile de whisky de pe piata si cum se diferentiaza.
 
Single Malt
 
Dintre toate tipurile de whisky, single malt este cel mai apreciat de pretentiosi. Se produce din distilat de cereale obtinut la o singura distilerie. In Regatul Unit regulile permit doar folosirea orzului, in timp ce in alte tari, ca SUA, India si Taiwan se folosesc si alte sortimente de cereale. La fabricarea whisky-ului single malt se permite adaugarea unui singur aditiv: colorantul caramel.
 
Blended Malt
 
Blended Malt se produce prin amestecarea de bauturi single malt de la distilerii diferite. De obicei, whisky-ul scotian, cunoscut ca Scotch, se fabrica astfel. Si cel japonez, care se realizeaza dupa reteta scotiana, este de tip blended malt. In Scotia maltul se obtine doar din orz, dar in alte tari se folosesc si porumbul si secara. 
 
Blended whisky
 
Diferenta dintre blended whisky si celelalte sortimente este ca acesta este un amestec de diferite tipuri de whisky, bauturi spirtoase neutre, arome si coloranti. Calitatea tipurilor de whisky din amestec difera. De cele mai multe ori se amesteca o bautura de calitate inalta cu cateva sortimente mai putin reusite. Avantajul whisky-ului blended este pretul mai accesibil. Exista insa si versiuni premium, in care toate bauturile din amestec sunt de inalta calitate.
 
Irish whisky
 
Whisky-ul se fabrica in Irlanda se aproape 1000 de ani, iar irlandezii se mandresc cu asta. De aceea, folosesc forma “whiskey”, conforma etimologiei galice. Ceea ce distinge whisky-ul irlandez de cel din Regatul Unit este ca cerealele se usuca la foc de lemne si ca se face din orz maltuit si nemaltuit. Aceste detalii conteaza mult, pentru ca produsul final are un gust specific, diferit de al celorlalte sortimente de whisky. 
 
Bourbon
 
In SUA se produce whisky dupa multe retete, dar Bourbon este versiunea emblematica. Se fabrica in sudul tarii, dintr-un amestec de cereale in care predomina porumbul. Invechirea Bourbonului se face in butoaie de stejar, pentru a-i conferi gust si culoare. Multi considera Tennessee whisky un sortiment separat, dar specialistii afirma ca este un subtip al Bourbonului. 
 
Diferenta dintre Irish whisky si Bourbon
 
Diferentele dintre unele tipuri de whisky sunt mici in ce priveste procedeul de fabricare. Deseori, singurul aspect care le distinge este originea geografica. Intre Irish whisky si Bourbon diferenta majora este cereala predominanta: orzul, respectiv porumbul. In rest, particularitatile solului din care provin granele si lemnul folosit la uscare sunt cele care conduc la diferente de gust si aroma.
 
Diferenta dintre Scotch si celelalte tipuri de whisky
 
Scotch-ul este considerat deseori ca un tip aparte de whisky. De fapt, face parte din familia blended malt sau, mai rar, single malt. Totusi, gustul sau este distinct, datorita faptului ca se produce doar din orz maltuit si ca la uscarea granelor se foloseste fumul de turba, un tip de carbune care se intalneste frecvent in Scotia. 
 
Whisky-ul este o bautura cu note de gust subtile, dar in acelasi timp versatila. Toate tipurile de whisky pe care ti le-am prezentat au succes, pentru ca sunt bauturi de calitate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre whisky

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0