Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Traditii de Anul Nou in Marea Britanie si Irlanda

Traditii de Anul Nou in Marea Britanie si Irlanda
Numele anului nou scotian este 'Hogmanay'. In casele scotienilor sunt arse crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. Mancarea scotiana traditionala de Anul Nou consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca 'Het Pint', un soi de bere slaba, celor care inca nu s-au sculat. Ei aprind focuri ca sa se descotoroseasca de vechiul an si uneori arunca in foc o figurina de paie reprezentand vechiul an.


Unele familii mai pastreaza obiceiul de a alunga raul intrupat intr-un caine sau o pisica. De asemenea, unii scotieni cred ca daca vei picura o picatura din sangele tau pe pamant in noaptea de Anul Nou, vei fi sanatos. Scotienii obisnuiesc ca in prima zi din Anul Nou sa deschida Biblia, la intamplare, apoi sa arate un pasaj, in acelasi mod. Se crede ca ceea ce semnifica pasajul respectiv te va urmari tot anul.

In noaptea de Anul Nou, scotienii alcatuiesc o hora si canta impreuna traditionalul 'Auld Lang Syne'. Dupa ce au intampinat Anul Nou, toti oamenii din gospodarie asteapta sa vada cine va fi prima persoana care le va trece pragul dupa miezul noptii, caci aceasta arata daca vor avea noroc sau ghinion in anul ce vine. Prima persoana ar trebui sa fie un barbat tanar, viguros, cu par de culoare inchisa. De asemenea, el nu trebuie sa vina cu mana goala, ci cu mici daruri simbolice ca paine, carbune, sare, acestea fiind simboluri ale vietii. In unele sate sunt aprinse si rostogolite pe strazi suluri de smoala, pentru ca anul vechi sa fie ars.

Festivalul irlandez (celtic) de Anul Nou este cunoscut sub numele de Samhain care inseamna sfarsitul verii si se sarbatoreste la 31 octombrie. Festivalul a supravietuit sub denumirea de Halloween. In ultimii ani, sarbatoarea de Halloween a capatat multi adepti si la noi in tara. Deghizarea in costume macabre si traditia dovlecilor sculptati in forma de felinar, precum si dulciurile impartite copiilor au transformat-o pe aceasta intr-un eveniment drag atat celor mici cat si celor mai in varsta.

Se pare ca sarbatoarea de Halloween era strans legata de preocuparile oamenilor acelor vremuri. Calendarul lor era unul simplu si includea doua anotimpuri: vara (sau sezonul recoltelor) si iarna (care incepea la 1 noiembrie), viata si moartea, Beltane si Samhain. Si cum 1 noiembrie reprezenta inceputul sezonului mortii, a devenit si noaptea in care era sarbatorit zeul intunericului si al umbrelor, Anwinn. Se credea ca daca nu se iau masuri, spiritele pot face rau. Preotii celti mergeau in paduri in ajunul Anului Nou sa culeaga buchete de vasc pe care le dadeau oamenilor sa-i apere de rele. De asemenea, se aprindeau focuri sa alunge spiritele rele. Se mai spunea ca este mai sigur sa se stea acasa, pentru ca bantuiau ielele in noaptea Anului Nou.
In aceasta perioada, celtii organizau adunari generale. Acestea erau tinute in aer liber si acolo se reinnoiau legile si se inregistrau evenimente despre nasteri, morti si casatorii.

Ulterior a aparut legenda ''lanternei lui Jack'', transformata in obiceiul dovleacului scobit care a dainuit peste ani. Asa cum spune legenda, un barbat pe nume Jack, betiv notoriu, l-a pacalit pe Satana sa urce intr-un copac. Apoi Jack a sapat in trunchiul copacului o cruce, astfel Satana ramanand prins in copac. Jack a facut o intelegere cu Satana: daca nu-l mai ispiteste niciodata, ii promite ca il lasa sa coboare din copac. Dupa moarte, Jack nu a fost primit in Rai din cauza felului sau de a trata lucrurile, dar nu a fost primit nici in Iad deoarece l-a pacalit pe Satana. In schimb, Satana i-a dat un singur taciune care sa-i lumineze drumul prin intunericul rece. El a pus taciunele intr-o rapita pentru a-l putea tine aprins mai mult timp. Initial irlandezii foloseau rapita drept 'lanterna lui Jack'. Dar cand emigrantii au venit in America in secolul al XIX-lea au descoperit ca dovlecii se gaseau mult mai usor decat rapita. Astfel, acum, 'lanterna lui Jack' se face dintr-un dovleac scobit, luminat de un taciune sau de o lumanare.

In Irlanda, fetele se culca cu o ramura de ilex, de vasc sau de iedera sub perna ca sa-si viseze viitorul sot. Vascul a devenit un simbol al pacii si bucuriei. Se spune ca directia vantului in ziua de Anul Nou indica tendinta politicii in noul an. Daca bate dinspre vest este semn bun, daca bate dinspre est, englezii sunt avantajati.

De Anul Nou familia se reuneste la o cina imbelsugata care inseamna ca vor avea hrana destula in anul ce vine. Un alt obicei practicat in noaptea de Anul Nou era luarea unei felii mari din painea de Craciun si baterea ei in cuie pe partea exterioara a usii sau ferestrei ca sa alunge nenorocul si sa atraga fericirea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.75 din 5 - 26 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre anul nou

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre irlanda

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre marea britanie

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0