Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Traditii de Anul Nou in Marea Britanie si Irlanda

Traditii de Anul Nou in Marea Britanie si Irlanda
Numele anului nou scotian este 'Hogmanay'. In casele scotienilor sunt arse crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. Mancarea scotiana traditionala de Anul Nou consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca 'Het Pint', un soi de bere slaba, celor care inca nu s-au sculat. Ei aprind focuri ca sa se descotoroseasca de vechiul an si uneori arunca in foc o figurina de paie reprezentand vechiul an.


Unele familii mai pastreaza obiceiul de a alunga raul intrupat intr-un caine sau o pisica. De asemenea, unii scotieni cred ca daca vei picura o picatura din sangele tau pe pamant in noaptea de Anul Nou, vei fi sanatos. Scotienii obisnuiesc ca in prima zi din Anul Nou sa deschida Biblia, la intamplare, apoi sa arate un pasaj, in acelasi mod. Se crede ca ceea ce semnifica pasajul respectiv te va urmari tot anul.

In noaptea de Anul Nou, scotienii alcatuiesc o hora si canta impreuna traditionalul 'Auld Lang Syne'. Dupa ce au intampinat Anul Nou, toti oamenii din gospodarie asteapta sa vada cine va fi prima persoana care le va trece pragul dupa miezul noptii, caci aceasta arata daca vor avea noroc sau ghinion in anul ce vine. Prima persoana ar trebui sa fie un barbat tanar, viguros, cu par de culoare inchisa. De asemenea, el nu trebuie sa vina cu mana goala, ci cu mici daruri simbolice ca paine, carbune, sare, acestea fiind simboluri ale vietii. In unele sate sunt aprinse si rostogolite pe strazi suluri de smoala, pentru ca anul vechi sa fie ars.

Festivalul irlandez (celtic) de Anul Nou este cunoscut sub numele de Samhain care inseamna sfarsitul verii si se sarbatoreste la 31 octombrie. Festivalul a supravietuit sub denumirea de Halloween. In ultimii ani, sarbatoarea de Halloween a capatat multi adepti si la noi in tara. Deghizarea in costume macabre si traditia dovlecilor sculptati in forma de felinar, precum si dulciurile impartite copiilor au transformat-o pe aceasta intr-un eveniment drag atat celor mici cat si celor mai in varsta.

Se pare ca sarbatoarea de Halloween era strans legata de preocuparile oamenilor acelor vremuri. Calendarul lor era unul simplu si includea doua anotimpuri: vara (sau sezonul recoltelor) si iarna (care incepea la 1 noiembrie), viata si moartea, Beltane si Samhain. Si cum 1 noiembrie reprezenta inceputul sezonului mortii, a devenit si noaptea in care era sarbatorit zeul intunericului si al umbrelor, Anwinn. Se credea ca daca nu se iau masuri, spiritele pot face rau. Preotii celti mergeau in paduri in ajunul Anului Nou sa culeaga buchete de vasc pe care le dadeau oamenilor sa-i apere de rele. De asemenea, se aprindeau focuri sa alunge spiritele rele. Se mai spunea ca este mai sigur sa se stea acasa, pentru ca bantuiau ielele in noaptea Anului Nou.
In aceasta perioada, celtii organizau adunari generale. Acestea erau tinute in aer liber si acolo se reinnoiau legile si se inregistrau evenimente despre nasteri, morti si casatorii.

Ulterior a aparut legenda ''lanternei lui Jack'', transformata in obiceiul dovleacului scobit care a dainuit peste ani. Asa cum spune legenda, un barbat pe nume Jack, betiv notoriu, l-a pacalit pe Satana sa urce intr-un copac. Apoi Jack a sapat in trunchiul copacului o cruce, astfel Satana ramanand prins in copac. Jack a facut o intelegere cu Satana: daca nu-l mai ispiteste niciodata, ii promite ca il lasa sa coboare din copac. Dupa moarte, Jack nu a fost primit in Rai din cauza felului sau de a trata lucrurile, dar nu a fost primit nici in Iad deoarece l-a pacalit pe Satana. In schimb, Satana i-a dat un singur taciune care sa-i lumineze drumul prin intunericul rece. El a pus taciunele intr-o rapita pentru a-l putea tine aprins mai mult timp. Initial irlandezii foloseau rapita drept 'lanterna lui Jack'. Dar cand emigrantii au venit in America in secolul al XIX-lea au descoperit ca dovlecii se gaseau mult mai usor decat rapita. Astfel, acum, 'lanterna lui Jack' se face dintr-un dovleac scobit, luminat de un taciune sau de o lumanare.

In Irlanda, fetele se culca cu o ramura de ilex, de vasc sau de iedera sub perna ca sa-si viseze viitorul sot. Vascul a devenit un simbol al pacii si bucuriei. Se spune ca directia vantului in ziua de Anul Nou indica tendinta politicii in noul an. Daca bate dinspre vest este semn bun, daca bate dinspre est, englezii sunt avantajati.

De Anul Nou familia se reuneste la o cina imbelsugata care inseamna ca vor avea hrana destula in anul ce vine. Un alt obicei practicat in noaptea de Anul Nou era luarea unei felii mari din painea de Craciun si baterea ei in cuie pe partea exterioara a usii sau ferestrei ca sa alunge nenorocul si sa atraga fericirea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.75 din 5 - 26 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre anul nou

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre irlanda

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre marea britanie

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016