Ziua Bolilor Rare este un eveniment organizat anual de Organizatia de Boli Rare si Alianta Nationala pentru Boli Rare Romania, cu acest prilej atragandu-se atentia asupra necesitatii sprijinului pe care intreaga comunitate trebuie sa-l acorde acestor pacienti.
Bolile rare sunt de numeroase tipuri: exista intre 6.000 si 8.000 de boli rare diferite.
''Majoritatea bolilor rare nu beneficiaza inca de un tratament eficient in lume'', a declarat, joi, Dorica Dan, presedintele Aliantei Nationale pentru Boli Rare Romania.
Potrivit acesteia, boli rare se intalnesc o data la 2.000 de nasteri vii. "In Romania, in statisticile oficiale, figureaza aproximativ 6.600 de pacienti cu boli rare care beneficiaza de ajutor social", a spus Dorica Dan.
Ea a mai aratat ca, in ultimii ani, capacitatea de diagnostic a crescut, iar spitalele au inceput sa fie dotate cu teste genetice.
''Peste 75% din bolile rare nu au tratament nicaieri in lume. In Romania majoritatea pacientilor cu boli rare nu sunt diagnosticati corect. (...) La nivel european exista o recomandare a Consiliului Europei pentru bolile rare, adoptata in 2009, iar recent a fost adoptata Directiva “Cross – Border”, ambele decizii fiind de o importanta cruciala pentru pacientii cu boli rare din Europa si este un motiv in plus ca bolnavii sa-si pastreze increderea si speranta", a mentionat aceasta.
Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), a evidentiat necesitatea responsabilitatii sociale care este obligatorie pentru stabilirea si tratarea bolilor rare si mai ales pentru diagnosticarea precoce. Acesta a subliniat ca Romania nu are o evidenta a acestor bolnavi. ''In aceasta situatia nu se poate construi un program corect. Romania are un program la presiunea UE pentru aceste boli, insa este prost sustinut'', a afirmat presedintele CMR.
La randul sau, consilierul ministrului Sanatatii Razvan Chivu a spus ca anul acesta sunt finantate 17 boli rare, suma alocata crescand cu 10%. Potrivit lui Razvan Chivu, aceste boli sunt foarte costisitoare, unele ajungand sa coste chiar 100.000 de euro/luna.
La randul sau, Mihai Gafencu, secretarul Societatii Romane de Genetica Medicala, a mentionat ca nu exista un registru national privind aceste boli, sunt doar cateva registre organizate de asociatii, cum este cel pentru hemofilici, boala Prader Willi, pentru cei cu imuno-deficienta. Sursa: AGERPRES
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"