Cum se deschide contul individual de economii?
Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat (la prima depunere), la unitatile Trezoreriei Statului, fara a fi necesara o cerere din partea parintilor.
Cine poate depune bani in contul de economii Junior Centenar
In cont se pot depune bani de catre parintii copilului sau de catre orice alte persoane (bunici, frati, unchi etc.), oricand, prin virament bancar sau in numerar la Trezorerie.
Cat este prima de stat si dobanda
Titularii de cont (copiii) beneficiaza de o prima de stat in valoare de 600 lei anual pana la implinirea varstei de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in anul respectiv in cont sa fie de minimum 1.200 lei.
Totodata, sumele depuse in cont sunt purtatoare de dobanda (3% pe an).
Atentie!
In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda.
Prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire, mai putin pentru anul in care titularul implineste varsta de 18 ani si se plateste in contul individual de economii Junior Centenar, la scadenta depozitului, cumulat pentru anii in care s-au efectuat depuneri.
Dobanda se calculeaza si se plateste, la scadenta depozitului, cand titularul contului implineste varsta de 18 ani.
Primele de stat si dobanzile inregistrate in acest cont nu sunt impozabile.
Se pot retrage banii din cont si inainte de implinirea varstei de 18 ani? Care sunt exceptiile?
Sumele existente in contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase pana la implinirea de catre titular a varstei de 18 ani, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- in cazul achitarii cheltuielilor de sanatate pentru tratarea titularului contului in cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infectioase, boli rare, afectiuni oncologice, malformatii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice si intoxicatii;
- in cazul achitarii cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiaza titularul contului cu tulburari pervazive de dezvoltare, respectiv in cazul achitarii cheltuielilor de recuperare medicala complexa psihoneuromotorie;
- in cazul decesului titularului contului.
Precizam ca nu doar copiii din familii organizate beneficiaza de acest program ci si cei institutionalizati. In cazul copiilor ocrotiti prin serviciile publice si private specializate pentru protectia copilului, depunerea anuala minima de 1.200 lei se efectueaza din bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
Virarea se efectueaza in luna decembrie a fiecarui an, pe baza situatiilor certificate si transmise de catre autoritatea tutelara la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. In cazul in care copiii ocrotiti sunt adoptati, incepand cu data adoptiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
