Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Junior Centenar, o modalitate de a economisi bani pentru copilul tau

de Alina Ilie la 2023-04-06
Junior Centenar, o modalitate de a economisi bani pentru copilul tau
Parintii au posibilitatea de a deschide conturi speciale de economisire pentru copiii sub varsta de 18 ani, conturi care beneficiaza de bonificatii din partea statului, precum si de o dobanda atractiva. La implinirea varstei de 18 ani titularul contului (copilul) poate efectua retragerea totala a sumelor din cont. In cazuri exceptionale (ex. boli grave) banii pot fi retrasi si mai devreme de reprezentantii legali.


Cum se deschide contul individual de economii?
 
Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat (la prima depunere), la unitatile Trezoreriei Statului, fara a fi necesara o cerere din partea parintilor.
 
Cine poate depune bani in contul de economii Junior Centenar
 
In cont se pot depune bani de catre parintii copilului sau de catre orice alte persoane (bunici, frati, unchi etc.), oricand, prin virament bancar sau in numerar la Trezorerie.
 
Cat este prima de stat si dobanda
 
Titularii de cont (copiii) beneficiaza de o prima de stat in valoare de 600 lei anual pana la implinirea varstei de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in anul respectiv in cont sa fie de minimum 1.200 lei.
 
Totodata, sumele depuse in cont sunt purtatoare de dobanda (3% pe an).
 
Atentie!
 
In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda.
 
Prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire, mai putin pentru anul in care titularul implineste varsta de 18 ani si se plateste in contul individual de economii Junior Centenar, la scadenta depozitului, cumulat pentru anii in care s-au efectuat depuneri.
 
Dobanda se calculeaza si se plateste, la scadenta depozitului, cand titularul contului implineste varsta de 18 ani.
 
Primele de stat si dobanzile inregistrate in acest cont nu sunt impozabile.
 
Se pot retrage banii din cont si inainte de implinirea varstei de 18 ani? Care sunt exceptiile?
 
Sumele existente in contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase pana la implinirea de catre titular a varstei de 18 ani, cu exceptia urmatoarelor situatii:
 
- in cazul achitarii cheltuielilor de sanatate pentru tratarea titularului contului in cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infectioase, boli rare, afectiuni oncologice, malformatii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice si intoxicatii;
 
- in cazul achitarii cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiaza titularul contului cu tulburari pervazive de dezvoltare, respectiv in cazul achitarii cheltuielilor de recuperare medicala complexa psihoneuromotorie;
 
- in cazul decesului titularului contului.
 
Precizam ca nu doar copiii din familii organizate beneficiaza de acest program ci si cei institutionalizati. In cazul copiilor ocrotiti prin serviciile publice si private specializate pentru protectia copilului, depunerea anuala minima de 1.200 lei se efectueaza din bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
 
Virarea se efectueaza in luna decembrie a fiecarui an, pe baza situatiilor certificate si transmise de catre autoritatea tutelara la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. In cazul in care copiii ocrotiti sunt adoptati, incepand cu data adoptiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.
 

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cont de economii

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0