Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criterii de care sa tii cont cand alegi cartile potrivite pentru copii

de Sunt Fericita la 2022-04-19
Criterii de care sa tii cont cand alegi cartile potrivite pentru copii
Copiii sunt adesea asemanati cu niste bureti ce absorb tot ce vad si aud, in permanenta curiosi sa afle cat mai multe despre lumea din jur. Cartile le permit acestora sa descopere lumea din siguranta bratelor parintilor, stimulandu-le creativitatea, imbogatindu-le vocabularul si ajutandu-i sa-si dezvolte capacitatea de a asculta si de a fi atenti la ceea ce li se citeste. Alegerea cartilor potrivite este extrem de importanta, iar in acest articol iti vom spune care sunt criteriile de care ar trebui sa tii cont atunci cand incerci sa gasesti cartea perfecta pentru cel mic.


  1. Varsta copilului 

Unul dintre cele mai importante criterii de care ar trebui sa tii cont este varsta micutului cititor. Daca poate inca sau nu sa o citeasca singur conteaza mai putin. In primii ani de viata, cititul cartilor este o activitate de familie, o metoda de a petrece timp de calitate impreuna. Conteaza insa ca subiectul abordat si modul in care acesta este explicat, chiar si materialele din care este realizata cartea sa fie potrivite pentru varsta sa. 

  1. Continutul 

Indiferent ca o face prin intermediul cuvintelor ori al imaginilor, fiecare carte ar trebui sa-l invete ceva pe cel mic, de la forme sau culori pana la lectii importante de viata. Din acest punct de vedere, cartile pentru copii Usborne, de exemplu, se numara printre preferatele multor parinti, indiferent de categoria de varsta in care se incadreaza copilul lor.  

  1. Interesele copilului 

Fiecare copil are propriile preferinte si pasiuni. Tine cont si de acest aspect atunci cand ii imbogatesti biblioteca. Daca este pasionat de dinozauri, dar tu ii daruiesti o carte despre trenuri, s-ar putea sa nu fie chiar atat de incantat. Desigur, este important sa invete lucruri noi despre diverse subiecte, dar nu este necesar sa grabesti acest proces. Lasa-l sa ”devoreze” carti despre dinozauri acum si, cu siguranta, la un moment dat va fi curios sa afle si despre trenuri, masini, avioane sau fenomene ale naturii. Nu uita: alegi carti pentru copilul tau, nu pentru tine. 

  1. Textul cartii 

Incearca sa gasesti carti al caror text este structurat in asa fel incat sa fie usor de citit si de inteles. Si limbajul folosit trebuie sa fie potrivit pentru copii. Acest criteriu este cu atat mai important atunci cand cel mic citeste singur. Daca numarul cuvintelor pe care nu le intelege este prea mare sau daca se loveste de prea multe fraza lungi, complicate, in loc de o experienta placuta, lectura cartii ar putea deveni o sursa de frustare. 

  1. Ilustratiile 

Acestea reprezinta principala atractie pentru copii, in special pentru cei de varsta mica, si ii ajuta sa urmareasca firul povestii. Chiar si coperta este importanta din acest punct de vedere. De cate ori nu s-a intamplat ca o coperta sa te faca curioasa si sa te determine sa vrei sa afli mai multe despre cartea respectiva? Daca o imagine iti poate atrage atentia tie, ca adult, acest lucru este cu atat mai important pentru un copil. De la nastere si pana in primul an de scoala, cartile cu multe imagini si putin text vor fi pe placul acestora. Pe masura ce cresc, le poti oferi carti cu mai mult text si mai putine imagini, desi acestea din urma nu-si vor pierde niciodata atractia.

  1. Popularitatea cartii

Unele carti sunt mai populare decat altele, si nu fara motiv. Alege astfel de carti si pentru copilul tau. O simpla cautare pe internet sau o vizita la o librarie ori biblioteca te pot ajuta sa afli care sunt acestea. Sunt sanse mari ca o carte populara sa fie si pe placul copilului tau si, in functie de varsta acestuia, ii va oferi un subiect de conversatie cu prietenii sai. 


Universul lecturii este magic, iar descoperirea acestuia reprezinta o aventura pe care niciun copil nu ar trebui sa o omita. Tine cont de criteriile mentionate mai sus pentru a gasi cartile potrivite pentru copilul tau si incurajeaza-l sa participe activ la alegerea acestora.

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carti pentru copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre educatie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0