Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creativitatea la cei mici: Rolul cartilor in stimularea acestei aptitudini

de Sunt Fericita la 2021-05-20
Creativitatea la cei mici: Rolul cartilor in stimularea acestei aptitudini
Este un lucru cunoscut de toti educatorii, imaginatia copiilor este piatra de temelie a creativitatii de mai tarziu a adultilor. Iti spunem, in acest articol, de ce este bine sa citesti unui copil in primii ani de viata, sau de ce este bine sa-l incurajezi sa citeasca mai tarziu in viata de scolar.


De asemenea, iti amintim care sunt beneficiile cititului, mai ales pentru cei mici. Exista carti extraordinar de frumoase pentru copii, nu rata colectia Red Adventure, dar nu numai.
 

Expertii in educatie si psihologii ii incurajeaza pe parinti sa le citeasca bebelusilor cat mai devreme posibil, pentru ca, spun ei, niciodata nu este prea devreme sa obisnuiesti copilul cu cartile. Daca citesti cu voce tare unui copil de cateva luni ii ajuti creierul in formare sa evolueze. Exista studii care sustin ca acesti copii vor avea un vocabular mai bogat decat copiii ai caror parinti nu le-au citit atat de devreme. Desigur, exista o serie intreaga de conditii care trebuie indeplinite, precum vocea cu care citim copilului, daca exista sau nu carti in acea casa, discutiile pe care mai tarziu le avem cu copilul despre carti. De asemenea, nu uita ca orice timp petrecut cu copilul tau este valoros, mai ales daca ii citesti si impartasesti cu el bucuria lecturii.   
 

Iata cateva dintre beneficiile cititului cu voce tare:
 

  • inveti copilul care este importanta comunicarii, il inveti sa-si impartaseasca cunostintele si emotiile.
  • il ajuti sa-si dezvolte abilitati de comunicare.
  • inveti copilul sa povesteasca.
  • invata sa introduca in conversatie concepte, idei si o poate face intr-un mod distractiv pentru el si pentru altii.
  • il ajuti sa-si dezvolte vocabularul si memoria

Cum ajuta cititul creativitatea

Creativitatea nu vine din nimic. Creativitatea este o aptitudine care se dobandeste pe parcursul vieții si are nevoie de mai multe elemente. Iata-le pe cele mai importante:
 

  • creativitatea presupune abilitati de ascultare;
  • cititul ajuta la dezvoltarea cognitiva si a limbajului. Este important de stiut ca aceste abilitati, odata ce sunt dobandite in copilarie, se mentin cel putin pana in pragul adolescentei.
  • creativitatea presupune un vocabular bogat. Lectura ajuta la extinderea vocabularului. Nu poti crea ceva in lipsa comunicarii, iar comunicarea presupune folosirea unui vocabular bogat.
  • creativitatea are nevoie de concentrare: indiferent in ce domeniu iti folosesti creativitatea, ai nevoie de abilitati de concentrare si autodisciplina. Cititul ii invata pe copii sa se concentreze mai bine.
  • creativitatea se sustine si pe o buna memorie: lectura ii ajuta foarte mult in acest sens.

 

Dar nu numai aceste elemente sunt importante atunci cand vorbim despre creativitate:
 

  • cartile si povestile deschid copiilor portile catre o lume fantastica. Este o lume populata de eroi si personaje fantastice care ii ajuta pe copii sa gandeasca intr-un mod neconventional. Lectura ii ajuta, indiscutabil, sa devina creativi.
  • cartile le ofera copiilor lectii de viata, ii ajuta sa faca distinctia intre bine si rau, ii invata sa descopere binele si raul in viata reala. Datorita povestilor si a eroilor indragiti copiii invata sa gaseasca solutii la situatii de viata reale si asta tine, pana la urma, de creativitate.
  • nu in ultimul rand, lectura ii invata pe cei mici sa faca fata propriilor emotii, fie ca este vorba de prea mult entuziasm sau o situatie stresanta. Cartile le pot arata copiilor ca emotiile si sentimentele lor sunt cat se poate de reale si de firesti.  


 

Iata de ce nu este deloc neobisnuit sa introduci copilului inainte de un an carti cu ilustratii frumoase si sa nu uiti sa le dai, din cand in cand, pagina. Este important ca bebelusii sa se imprieteneasca foarte repede cu cartile. Oferta este bogata, parintii pot alege carti care contin animale, desene, ilustratii frumoase.

 

Mai tarziu, cand copilul va putea sa faca legatura intre poveste si desen, pot fi alese carti care contin si o poveste simpla, pe care cel mic o poate intelege. In timp, vei descoperi ca cel mic va dori mai mult, povesti mai consistente si ca de asemenea va dori sa discute cu parintele despre eroii preferati. Nu-l descuraja. Cartile sunt prietenii care ne insotesc pe tot parcursul vietii.     

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
    Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
    Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0