Specialistii vorbesc despre necesitatea unui fond de urgenta, o suma de bani care sa permita unei persoane sa traiasca cateva luni daca isi pierde locul de munca, sau sa faca fata unei nevoi financiare urgente, sau unei probleme de sanatate. Valoarea acestui fond de urgenta depinde de nevoile fiecaruia, dar ar trebui sa sustina cheltuielile obligatorii din cursul unei luni, iar aceasta valoare ar trebui inmultita cu 3 luni, 6 luni, sau 12 luni. 12 luni ar fi ideal.
Cum poti economisi bani
Am stabilit asadar de ce este nevoie sa economisesti bani si ce este fondul de urgenta. Intrebarea este cum faci sa economisesti. Iata cateva idei din care te poti inspira:
- transforma economisirea intr-o sursa de satisfactie: asta ar putea presupune sa nu cheltui doar fiindca ai bani, ci sa cheltui numai fiindca ai nevoie de ceva. Asadar, este vorba de o schimbare importanta de mentalitate.
- stabileste o motivatie pentru economisire: banii sunt importanti numai daca sunt investiti ulterior in ceva. Stabileste de la inceput in ce vei investi acei bani, care este scopul lor final. Trebuie sa fie un motiv concret pentru a functiona.
- organizeaza bugetul lunar: monitorizarea veniturilor si a cheltuielilor reprezinta o metoda importanta de economisire a banilor. Daca faci un asemenea buget poti avea un control mai strict asupra banilor tai si poti sa reduci cheltuielile suplimentare. Pentru a-ti veni mai usor, poti sa imparti bugetul lunar pe categorii de cheltuieli (cheltuieli absolut necesare si cheltuieli optionale). Ai putea merge pe strategia 50/30/20, adica 50% din venituri sunt alocate cheltuielilor obligatorii, 30% sunt dedicate cheltuielilor optionale si 20% reprezinta economiile.
- stabileste un standard de viata sub nivelul celui pe care ti l-ai putea permite: existenta banilor nu inseamna ca trebuie cheltuiti pe orice, oricand. Invata sa cheltuiesti cu masura, numai pe lucruri importante si de care ai nevoie. Tine o evidenta clara a cheltuielilor si elimina tot ce presupune cheltuiala fara nici un beneficiu pentru tine. Cheltuielile neesențiale nu sunt obligatorii. Centralizeaza extrasele lunare ale cheltuielilor, tine o stricta evidenta a acestora pe categorii (rate, facturi, alimente, intretinere, haine, distractie, vacante, carti). Exista numeroase aplicatii care iti permit o asemenea evidenta, iar daca vrei sa lucrezi intr-un fisier excel, asigura-te ca-l salvezi in cloud, pentru a putea avea acces la el oricand si de pe orice device.
- nu cumpara de fiecare data sacose cand mergi la cumparaturi, poarta mereu una la tine, pentru orice eventualitate. Cele mai multe deseuri provin din cresterea consumului articolelor din plastic de unica folosinta (pungi, pahare, sticle, capace, tacamuri). Produsele din plastic sunt dificil de reciclat. O punga de plastic pe care in medie o folosim cateva minute dureaza pana la o mie de ani pentru a se descompune.
- foloseste sticla reutilizabila pentru apa, in acest fel ai grija nu numai de buzunarul tau, dar si de mediu.
- evita penalitatile, plateste toate facturile si impozitele la timp. Prin serviciul direct payment poti autoriza banca sa primeasca si sa plateasca la timp facturile de la utilitati sau alte servicii (pentru asta, trebuie sa existe un acord prealabil intre banca si terti).
- pastreaza o evidenta clara a hainelor si incaltamintei, pentru a sti daca ai nevoie de o haina sau de o pereche de pantofi. Adesea poti fi tentat sa cumperi nu fiindca ai nevoie de un articol de imbracaminte, ci pentru ca iti place. De asemenea, foarte important, daca ai haine pe care nu le mai porti, invata sa le oferi altora. O poti face contra cost, sau le poti pur si simplu dona.
- mergi la cumparaturi intotdeauna cu o lista si nu te abate de la ea. Daca un produs nu este pe lista inseamna ca nu ai nevoie de el.
- mananca acasa, nu in oras. Asta inseamna ca vei cheltui mai putin si in plus vei avea satisfactia unui preparat culinar facut de tine.
- stabileste o zi din saptamana in care sa nu cheltuiesti nimic.
- pune separat orice venituri suplimentare, nu le amesteca cu veniturile curente. Poti pune aici si cresterile de salariu.
- evita sa platesti abonamente la servicii pe care nu le folosesti, indiferent ca este vorba de filme, muzica sau sport.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!