In zilele noastre exista chiar si carti despre educatia financiara, asadar oricine se poate obisnui lesne cu acest concept. Pentru a-ti usura tranzitia ne-am decis sa-ti punem la dispozitie urmatoarele reguli de baza.
Tine evidenta
Pentru a putea incepe sa fii cu adevarat repsonsabil din punct de vedere financiar va fi necesar sa pui pe hartie toate cheltuielile, dar si veniturile care intra in casa. Daca nu esti obisnuita, acest proces va parea dificil la inceput si probabil vei rata cateva cheltuieli minore, dar nu renunta. In timp, orice cheltuiala, fie ea si una de cativa lei, va ajunge pe lista ta. Astfel, vei descoperi exact pe ce se duc cei mai multi bani, dar si unde poti economisi de fapt.
Daca nu mai esti adepta foii si creionului, te vei bucura sa afli ca exista si aplicatii speciale in care poti completa cheltuielile si veniturile, iar alicatia va face calculele pentru tine.
Economiseste
In timp vei ajunge sa economisesti cu ajutorul metodei de mai sus. Dar, de ce sunt economiile importante? O educatie financiara sanatoasa presupune sa ai un fond de urgenta care sa acopere cel putin cheltuielile de baza pentru sase luni in care nu scazi nivelul de trai. In plus, cu ajutorul economiilor vei putea in timp sa-ti indeplinesti si diverse nevoie si dorinte. Ai grija totusi sa faci difereta dintre cele doua.
Investeste
Una dintre regulile de aur ale educatiei financiare prevede diversificarea surselor de venit. Ideal ar fi sa ai cel putin trei surse separate pentru a nu fi in pericol in cazul in care una dintre ele se dovedeste a fi nesustenabila. Asadar, ai grija ca o parte din venitul tau lunar sa mearga si catre bugetul de investitii.
Va fi recomandat sa facem investitii in perioada in care suntem cel mai potenti din punct de vedere financiar, cu alte cuvinte cand avem cea mai mare putere de cumparare. Tine minte, investitiile se vor concretiza in timp in venituri suplimentare care pot fi foarte folositoare, mai ales in a doua parte a vietii.
Gestioneaza banii folosind regula 50/30/20
Fiecare persoana are in general trei mari categorii de cheltuieli generale in viata de zi cu zi: ce-si doreste, ce are nevoie si economiile. Principiul de 50/30/20 prespune pe scurt ca 50% din venituri sa merga catre cheltuielile esentiale, 30% catre cheltuielile dorite si 20% catre prioritatile financiare.
Asadar, va fi necesar sa stabilesti care sunt necesitatile financiare obligatorii din viata ta, care este stilul de viata dorit si cat te costa, dar mai ales care sunt obiectivele pe termen lung care te pot ajuta sa gestionezi si momentele mai putin placute din viata.
In prima categorie vor intra cheltuieli legate de hrana, adapost, caldura, transport, medicamente si alte datorii. Cele 20 de procente legate de prioritatile financiare vor merge catre un cont de economii sau de urgente sau poate chiar catre un plan de pensionare. Evident, poti folosi acesti bani si pentru a produce mai multi bani, de exemplu prin investitii inteligente.
Ultima categorie, adica 30% din venituri, vor reprezenta cheltuielile legate de stilul de viata. Aici intra necesitatile personale precum internet, cablu, abonamente, iesit in oras, petreceri, hobby-uri, calatorii si asa mai departe. Ai grija sa nu depasesti acest buget sau distractia te va costa mult mai scump decat iti imaginezi, pe termen lung!
Incepe sa aplici aceste reguli de baza si in scurt timp situatia ta materiala se va imbuntatati substantial!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
