Timpul este scurt si nu ai nevoie de retete complicate, care sa iti ocupe mult timp, ci ai nevoie de o reteta de cozonac, care sa ofere un rezultat prin care sa te evidentiezi datorita gustului perfect aromat.
Trebuie sa stii ca, inainte de toate, secretele unor cozonaci pufosi constau in cateva elemente precum:
- Ingredientele trebuie sa fie proaspete, inclusive drojdia. Se poate folosi si drojdie uscata, la pliculet, insa pentru un gust mai bun, este recomandata drojdia proaspata.
- Toate ingredientele trebuie lasate la temperatura camerei inainte pentru a nu fi reci in momentul in care le folosesti. In momentul in care acestea iau contact cu drojdia, daca sunt prea reci, cozonacul nu va mai creste la fel de mare. Deci, cel mai bine este sa ai la indemana toate ingredientele caldute, la temperatura camerei.
Ca si ingrediente, pentru cozonacii pufosi ai nevoie de urmatoarele:
- 1 kg de faina;
- 6 oua;
- 300 de grame de unt ori margarina;
- Doua pahare medii de lapte;
- Doua pahare de zahar;
- 50 de grame de drojdie;
- ¾ lingurite de sare;
- Praf de vanilie;
- Stafide sau nuca, dupa preferinte.
Mod de preparare: Se inmoaie drojdia in laptele caldut, la temperatura camerei si se adauga peste jumatate din cantitatea de faina. Se amesteca bine, bine pana in momentul in care nu se mai vede nicio alta urma si se lasa sa creasca intr-un loc cald. Dupa ce s-a dublat volumul compozitiei, se adauga galbenusurile care au fost initial frecate cu zaharul si praful de vanilie, dar si untul si se amesteca tot. Se adauga si albusurile spuma, dar si restul de faina. Tot aluatul se mai framanta bine, dupa care se acopera si se mai lasa intr-un loc cald. Dupa ce aluatul a crescut din nou, se adauga stafidele sau nucile, ori ambele, se amesteca si se pune in forme.
Inainte de a-i pune in forme, trebuie sa le pregatesti. Se pune pe fundul formei hartie alba, care a fost unsa pe o parte si pe alta cu unt, iar peretii formei se ung foarte bine cu unt topit.
Se pune aluatul pentru cozonaci in forme, aluatul trebuie sa acopere o treime din inaltimea formei pentru cozonaci si se mai lasa la cald, acoperite cu un prosop de bucatarie pana in momentul in care aluatul a crescut cat inaltimea totala a formei.
Cand este gata pentru cuptor, cozonacul se unge cu un ou batut si se introduce la cuptor pentru aproximativ o ora.
Cozonacul poate reprezenta desertul ideal pentru masa de Paste, chiar si pentru cei mai pretentiosi musafiri!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.36
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!