Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa te opresti din tipat si sa-l faci pe copil sa te asculte

Cum sa te opresti din tipat si sa-l faci pe copil sa te asculte
Sa fim sinceri pana la capat acum si sa recunoastem ca, daca tipatul ar fi functionat, meseria de parinte ar fi fost mult mai simpla. Am tipa, copilul ar intelege si viata ar fi mai frumoasa. Numai ca tipatul nu functioneaza si, dupa cum bine iti dai seama, te transforma pe tine, adultul responsabil, in egalul copilul in plan emotional. Daca vrei sa fii ascultata de copil, creeaza un sistem prin care copilul sa inteleaga ca este responsabilitatea lui sa deschida urechile si sa urmeze sfaturile pe care i le oferi.


Iata cum poti incepe sa renunti la tipat:
1. Foloseste comunicarea fata in fata. 
Cand vorbesti cu copilul, uita-te in ochii lui, nu tipa la el din bucatarie. Daca vrei cu adevarat sa vorbesti cu el, inchide televizorul si stati fata in fata. Spune-i ca acesta este noul plan: „O sa inchid televizorul pentru a vorbi. Ne vom uita unul la celalalt si nu vom tipa.” Nu ramane insa blocata in ideea de ochi in ochi. Nu trebuie neaparat sa va zgaiti unul la celalalt.
2. Compune-ti o mina pozitiva.
Cand vorbesti cu copilul, incearca sa nu fii incruntata. Expresia ta trebuie sa fie calma, nu manioasa si frustrata. Crede-ma, copilul te citeste si se inchide emotional. Trebuie sa intelegi ca si copii sunt agitati in timpul conversatiilor incarcate emotional, la fel ca adultii. Daca seful te cheama sa-ti spuna ca nu ti-a marit salariul, cum te simti? Diferenta este ca tu, ca adult, ai abilitatile de autocontrol. Cauta-ti deci o mina pozitiva, caci studiile arata ca un copil intelege 70% din ceea ce vrei sa spui dupa fata ta.
3. Foloseste o structura.
Fara a avea un plan, o structura, o schema, fiecare zi va fi diferita si vei ajunge sa trebuiasca sa impui ceea ce vrei tu in fata a ceea ce vrea el. 
Cand exista un plan, cererile devin semi-personalizate. De exemplu, afiseaza un program: dupa ora 3 p.m., inchidem toate dispozitivele electronice si stergem praful. Cand copilul are un program este mai putin predispus sa spuna nu la orice ii ceri. Poate ca mai comenteaza, dar accentul cade acum pe program, nu pe tine ca parinte.
4. Vorbeste cu copilul despre tipat.
Iti sugerez sa vorbesti cu copilul din timp despre schimbarile pe care le vei face. Alege o zi frumoasa, cand toate sunt bune: „Uite, Andrei, cred ca tipam cam mult si asta nu este bine. Vreau sa ne straduim sa evitam asta, daca incepi sa tipi, nu o sa mai vorbesc cu tine 15 minute.” Apoi vezi-ti de treaba ta. Limiteaza-te la informare, sa nu dureze mai mult de doua minute. Nu trebuie sa deveniti emotionali.
5. Paraseste tu prima disputa.
Odata ce ai inceput sa te certi cu copilul, treaba ta de parinte este sa iesi cat mai repede din situatie. Cand tipa la tine, anunta-l ca nu-ti place asta si intoarce-i spatele. Din punctul tau de vedere, conversatia este incheiata si copilul nu are decat sa urle la pereti. Daca isi duce criza la bun sfarsit, este treaba lui. Tu nu stai acolo sa il bagi in seama si sa-l privesti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre comunicare

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016