SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se tine postul negru

de Alina Ilie la 2025-03-26
Cum se tine postul negru
Postul negru este o practica spirituala si fizica care implica renuntarea completa la mancare si bautura pentru o perioada determinata. Desi poate parea dificil, acest tip de post are o semnificatie profunda atat pentru sanatate, cat si pentru suflet. Practicat de mii de ani, postul negru este asociat cu curatarea corpului, dar si cu o apropiere mai mare de Divinitate, fiind o perioada de reflectie si autocunoastere.


In randurile urmatoare vei afla ce inseamna postul negru, cum se tine corect, care sunt beneficiile sale si cum te poti pregati pentru o astfel de perioada de abstinenta.

Ce inseamna post negru?

 
Postul negru este un tip de post extrem, in care se renunta complet la orice forma de hrana sau bautura, inclusiv apa. Spre deosebire de posturile traditionale, care permit consumul de lichide sau alimente vegetale, postul negru presupune o abstinenta totala. In general, acest tip de post este practicat pentru perioade scurte de timp, de obicei intre 24 de ore si cateva zile.

Cum se tine post negru?

Postul negru este o practica ce trebuie abordata cu mare atentie, mai ales pentru persoanele care nu au mai trecut prin astfel de experiente.

Cel mai important lucru de retinut este ca postul trebuie facut treptat.

Nu este recomandat sa treci direct la post negru fara o pregatire prealabila. In mod traditional, postul incepe printr-o reducere a alimentatiei treptate, urmata de o perioada de abstinenta completa. In aceasta perioada, se evita orice forma de hrana solida si lichide, iar scopul este de a atinge o stare de purificare fizica si mentala.
 
Este important sa acorzi atentie semnalelor corpului tau. Daca simti ameteli severe sau orice alt disconfort extrem, este bine sa intrerupi postul si sa consulti un medic. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Zilele in care se tine postul negru la ortodocsi

In cadrul traditiei ortodoxe, postul negru este legat de anumite perioade din calendarul religios. De obicei, este practicat in zilele de dinaintea marilor sarbatori religioase, cum ar fi Pastele sau Craciunul.

Totodata, unii credinciosi aleg sa posteasca negru in zilele de miercuri si vineri.
Postul negru poate fi practicat si in alte momente de reflectie si rugaciune profunda, de obicei in timpul unor perioade dificile din viata unei persoane sau atunci cand se doreste o apropiere mai mare de Dumnezeu.

Ce beneficii are postul negru pentru sanatate

Postul negru, atunci cand este practicat cu responsabilitate si moderatie, poate aduce beneficii semnificative pentru sanatate. In primul rand, acest tip de post poate ajuta la detoxifierea organismului, prin eliminarea toxinelor si a substantelor daunatoare acumulate in timp. Lipsa alimentelor si bauturilor permite sistemului digestiv sa se odihneasca si sa se regenereze.
 
De asemenea, postul negru poate stimula procesele naturale de autovindecare ale corpului. Studiile sugereaza ca perioadele de post pot ajuta la reducerea inflamatiei, imbunatatirea nivelului de energie si chiar favorizarea unui metabolism mai echilibrat.
 
Este esential, insa, ca postul sa fie facut cu prudenta, pentru a nu cauza deficiente nutritionale sau dezechilibre in organism.

Beneficiile postului negru pentru suflet

Din punct de vedere spiritual, postul negru este considerat o practica de purificare a sufletului. Renuntand la hrana, putem sa se concentram mai mult asupra rugaciunii si meditatiei. Este un moment de introspectie profunda, de infranare si de apropiere de Dumnezeu. Prin abtinerea de la mancare, sufletul devine mai usor de conectat la Divinitate, iar persoana care posteste poate experimenta o stare de liniste si pace interioara.
 
Postul negru este o oportunitate de a invata disciplina si autocontrolul, de a depasi impulsurile si dorintele materiale, si de a ne reaminti scopurile si valorile esentiale ale vietii. In traditia ortodoxa, postirea este un act de umilinta si smerenie, iar postul negru este vazut ca o cale de curatire spirituala profunda.

Riscurile postului negru

Desi postul negru poate aduce beneficii, exista si riscuri semnificative care nu trebuie ignorate. Unul dintre principalele riscuri este deshidratarea, deoarece nu se consuma lichide, ceea ce poate pune o presiune mare pe rinichi si pe intregul organism. De asemenea, postirea prelungita poate duce la scaderea nivelurilor de zahar din sange, ceea ce poate provoca ameteli, slabiciune sau chiar pierderea cunostintei. Nu este recomandat sa posteasca femeile insarcinate sau care alapteaza, copii sau varstnici. 

Cum sa te pregatesti pentru post negru

Pentru a te pregati adecvat pentru postul negru, este esential sa incepi printr-o perioada de pregatire fizica si mentala. Este recomandat sa iti reduci treptat cantitatea de mancare si sa eviti mesele grele cu cateva zile inainte de a incepe postul.

De asemenea, este important sa iti creezi un cadru spiritual, dedicand mai mult timp rugaciunii si meditatiei, pentru a te pregati si emotional pentru perioada de post.

Hidratarea este, de asemenea, importanta inainte de postul propriu-zis, iar acest lucru te va ajuta sa previi deshidratarea in timpul postului. 



Surse:
 
Gunnar, K. (May 3, 2024), Intermittent Fasting 101 — The Ultimate Beginner’s Guide, Healthline, Medically reviewed by Richter, A., https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide
 
Madsen, M., (February 6, 2023), The Spiritual Benefits of Intermittent Fasting, Doctorpedia, Medically reviewed by Kerrigan, S., MD, https://www.doctorpedia.com/channels/the-spiritual-benefits-of-intermittent-fasting/
 


de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Temperaturile prea scazute impreuna cu vantul pot avea un efect neplacut asupra buzelor tale. ...
    In sezonul rece, zeama de varza este extrem de utila pentru imbunatatirea sistemului imunitar si ...
    Oricat de mult am vrea sa ascundem faptul ca nu ne-am odihnit suficient, incercand cu ajutorul ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016