1. Inregistrarea nasterii copilului se va face, ca regula generala, in termen de 30 de zile de la nastere (comparativ cu 15 zile cat este in prezent). In acest termen de 30 de zile, ca element de noutate, se stabilesc reguli privind inregistrarea copilului chiar daca, la internarea in unitatea sanitara mama nu poate face dovada identitatii sale cu un act de identitate. Noile reglementari prevad proceduri atat pentru situatia in care mama nu detine act de identitate, din diferite motive (nu s-a eliberat, l-a pierdut sau l-a distrus), cat si pentru situatia in care mama nu a fost inregistraa in evidentele de stare civila si, implicit, nu a detinut niciodata un certificat de nastere.
2. Inregistrarea nasterii se va putea realiza, ca situatie de exceptie, si dupa termenul de 30 de zile, insa prin parcurgerea unor proceduri administrative. Pe langa faptul ca se elimina limitarea de un an in care era posibila stabilirea starii civile pe cale administrativa, actul normativ adoptat astazi elimina procedura de inregistrare tardiva a nasterii realizata in fata instantelor de judecata. Astfel, inregistrarea nasterii peste termenul de 30 de zile se va putea face printr-o aprobare a primarului unitatii administrativ-teritoriale, cu un aviz prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti. De asemenea, fata de situatia actuala, cand pentru inregistrarea tardiva a nasterii se solicita expertiza medico-legala, ordonanta de urgenta adoptata astazi stabileste ca acest document sa fie solicitat numai daca nu exista un certificat medical constatator al nasterii. Astfel de situatii sunt posibile avand in vedere ca textul referitor la inregistrarea nasterii dupa termenul de 30 de zile vizeaza si solutionarea unor cazuri in care nasterea a avut loc cu mult timp in urma si nu se mai gasesc documente doveditoare ale faptului nasterii.
Totodata, avand in vedere ca una din cauzele care au determinat cresterea numarului copiilor nedeclarati la nastere o reprezinta lipsa inregistrarii nasterii mamei, prin actul normativ se stabileste ca odata identificata mama, autoritatile statului (serviciile publice de asistenta sociala) fac demersurile necesare pentru inregistrarea nasterii si obtinerea unui act de identitate de catre mama.
Un alt aspect vizat de ordonanta de urgenta are in vedere simplificarea procedurii de solutionare a cererilor de eliberare a actelor de identitate pentru persoanele internate intr-o institutie sanitara, prin stabilirea unei competente in seama serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia se afla institutia sanitara.
Aceste modificari legislative au fost decise de Guvern in regim de urgenta avand in vedere situatia copiilor a caror identitate nu poate fi demonstrata si care, astfel, nu pot beneficia de drepturi fundamentale – la sanatate, educatie, asistenta sociala.
Sursa: Guvernul Romaniei
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
