Orice comportament negativ care deranjeaza pe altcineva poate fi considerat ca terorizant. Comportamentul care submineaza, ameninta, jigneste in mod deliberat sau umileste este un comportament terorizant.
Fii atenta! Persoanele care sunt terorizate la locul de munca sufera in procent de pana 50% de boli determinate de stres.
Comportamente terorizante pot fi:
- Retinerea (necomunicarea) informatiilor care iti afecteaza munca.
- Umilirea ta sau ridiculizarea muncii tale.
- Raspandirea de zvonuri sau barfa.
- Criticarea permanenta, mai ales in fata altor persoane.
- Invadarea spatiului tau personal.
- Violenta de limbaj, amenintarile.
- Comentariile insultatoare sau jignitoare.
- Nerecunoasterea drepturilor si a responsabilitatilor tale.
- Insusirea muncii tale de catre altii.
Ce e de facut? Cateva sfaturi
Infrunta direct persoana care te terorizeaza
Cea mai buna si mai eficienta metoda de confruntare cu persoana care te terorizeaza este sa tii piept imediat comportamentului respectiv. Pur si simplu spune: „Opreste-te, nu sunt dispus sa accept asemenea comportament.“ Inabusirea comportamentului distructiv din fasa este intotdeauna cea mai buna optiune.
De spus este mai usor, de facut este mai greu; uneori este dificil sa realizezi un comportament terorizant asa cum este, mai ales daca este realizat cu „putin zambet“, dar fara indoiala jignitor.
Ia o pozitie categorica!
Este foarte important sa ceri cu insistenta celui ce te terorizeaza sa inceteze – mesajul trebuie sa fie limpede si sa nu lase loc confuziilor.
Poti, de asemenea, sa te folosesti de acest prilej pentru a solicita scuze sau poti sa schitezi o solutie, sau, si mai bine, poti sa-i ceri persoanei sa gaseasca o solutie. De exemplu: „Poate iti trebuie un timp ca sa te gandesti la ceea ce am spus, asa ca ne putem intalni saptamana viitoare sa vedem cum putem colabora pe mai departe.“
Cauta sprijin
Daca nu sesizezi comportamentul din timp sau nu simti ca ai puterea necesara de a te confrunta cu acesta, poate ca ai nevoie de sprijin din partea managerului tau sau din partea Departamentului
de Resurse Umane.
Ia legatura cu Departamentul de Resurse Umane sa vezi daca au o politica pentru terorizare si daca te pot indruma. Ei ar putea, de asemenea, sa-ti asigure consilierea si sprijinul. Directorul Departamentului Resurse Umane iti va cere sa faci dovada incidentelor in care ai fost terorizata ca sa existe dovezi clare pentru confruntarea situatiei.
Te va ajuta, de asemenea, daca-ti vei pregati „discursul” prin niste notite scrise si este de dorit sa o faci. O astfel de conversatie te epuizeaza, si de aceea o nota scrisa te va ajuta sa eviti balbaiala si bolboroseala care pot aparea daca esti nervoasa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
