SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fibrom uterin la menopauza: la ce sa fii atenta

de SuntFericita.ro la 2021-02-02
Fibrom uterin la menopauza: la ce sa fii atenta
Fibromul uterin reprezinta o tumora benigna (necanceroasa) care se dezvolta la nivelul uterului, in diferite zone si straturi celulare ale acestuia. Fibromul uterin creste constant in lipsa tratamentului, ajungand la dimensiuni foarte mari, care pot modifica forma abdomenului. In general, insa, cele mai multe femei care sufera de fibromatoza uterina au unul sau mai multe tumori de mici dimensiuni.


Fibromul uterin poate aparea la orice varsta, insa, mai frecvent la femeile de peste 30 de ani. Desi, dupa menopauza, exista un risc foarte mic de formare a fibromului uterin, acesta poate sa apara, totusi, din cauza medicatiei. Afla care sunt simptomele fibromului uterin la menopauza, de ce apare si cum se trateaza.

Cauzele fibromului uterin la menopauza

Desi nu se cunosc, exact, cauzele fibromului uterin, se stie ca acesta se dezvolta ca urmare a unor modificari genetice sau hormonale si ca este favorizat de factori ereditari dar si de obezitate, alimentatie dezechilibrata, sarcina. 

In perioada menopauzei, riscul de aparitie a fibromului uterin este foarte scazut. De fapt, in cazul unor fibroame uterine preexistente, dimensiunile acestora se reduc la varsta menopauzei. Explicatia este data de faptul ca aceste tumori au nevoie de hormonii estrogen si progesteron pentru a se dezvolta. La menopauza, nivelurile de estrogen si progesteron scad semnificativ. Si, atunci, de ce exista si unde apare fibromul uterin dupa menopauza? Raspunsul este simplu. La femeile care iau tratament hormonal cu estrogen si progesteron. Practic, acest tratament asigura substratul nutritiv sau de crestere pentru tumorile uterine. 

Simptomele fibromului uterin

In multe cazuri, fibroamele uterine nu produc simptome, in special, atunci cand acestea au dimensiuni foarte mici. Totusi, exista si cazuri in care pot fi sesizate anumite semne ale existentei lor. In general, la varsta fertila, sunt sesizate modificari ale menstruatiei, aceasta devenind mai abundenta, mai frecventa si cu cheaguri. In ceea ce priveste femeile la menopauza, atunci cand menstruatia dispare, simptomele pot fi mai greu de recunoscut. Iata la ce semne trebuie sa fii atenta:

  • sangerari anormale;
  • anemie (daca exista sangerari);
  • abdomen marit de volum;
  • senzatie de oboseala;
  • durere sau senzatia de presiune in zona pelvina;
  • durere in timpul actului sexual;
  • urinari frecvente, din cauza presiunii exercitate asupra vezicii urinare;
  • durere in zona lombara;
  • senzatia frecventa de balonare;
  • constipatie frecventa, din cauza presiunii asupra intestinelor;


 

Chiar daca nu sesizezi aceste simptome, in cadrul consultului ginecologic de rutina, medicul poate depista fibroamele uterine asimptomatice, prin ecografia transvaginala (endovaginala). Din acest motiv, nu trebuie, sub nicio forma, sa neglijezi controlul ginecologic de rutina.

Metode de tratament

Tratamentul fibroamelor uterine difera in functie de fiecare pacienta, de simptomatologie, de tipul tumorii si de dimensiunile acesteia. Daca fibromul uterin este prezent dinaintea menopauzei, daca dimensiunile acestuia sunt mici si daca pacienta nu are tratament de substitutie hormonala nu este nevoie de tratament. Totusi, daca fibromul a aparut la menopauza si creste in dimensiuni, medicul iti poate recomanda un tratament medicamentos, chirurgical sau minim-invaziv. 

Tratament medicamentos

In primul rand, daca tratamentul hormonal al menopauzei a cauzat dezvoltarea tumorilor si acestea continua sa creasca, poate fi nevoie de intreruperea administrarii acestuia. Medicul iti poate prescrie cateva medicamente pentru tratarea simptomelor si pentru reducerea dimensiunilor fibromului uterin. Pentru tratarea durerilor, iti poate recomanda antiinflamatoare nesteroidieneーde tipul ibuprofenului.  

Tratament chirurgical

In cazul tumorilor mai mari, este nevoie de indepartarea acestora prin chirurgie. Interventia chirurgicala poate viza doar indepartarea fibromului sau indepartarea intregului uter. Interventia poate fi realizata prin incizie abdominala clasica, prin laparoscopie (incizii de dimensiuni foarte mici) sau prin histeroscopie (introducerea unui tub subtire prin vagin). 

Tratament minimーinvaziv

Tratmentul minimーinvaziv se efectueaza prin leziuni minime asupra organismului. Procedura de embolizare a fibromului uterin presupune un abord vascular, adica introducerea unor tuburi subtiri prin vasele de sange, printr-o punctie (intepatura) in piele. Tuburile sunt avansate pana la arterele uterine care asigura cresterea tumorilor, iar, la acest nivel se introduc particule care blocheaza alimentarea cu sange. Lasate fara hrana, tumorile se reduc in timp.

 

Asadar, fibromul uterin nu apare, in mod normal, la menopauza, ci chiar isi reduce  dimensiunile in aceasta perioada, daca exista deja. Totusi, fibromul uterin ar putea aparea din cauza tratamentului hormonal al menopauzei. Mergi, anual, la medicul ginecolog pentru control, pentru a depista din timp eventualele formatiuni tumorale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Temperaturile prea scazute impreuna cu vantul pot avea un efect neplacut asupra buzelor tale. ...
    Oricat de mult am vrea sa ascundem faptul ca nu ne-am odihnit suficient, incercand cu ajutorul ...
    Calitatea machiajului, a obiectelor sau accesoriilor pe care le purtam ne poate ajuta sa obtinem un ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016