Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gandurile unei femei mature: Povesti cu bunici

Gandurile unei femei mature: Povesti cu bunici
Mamaie nu mai e. Si asta de cativa ani. Nu stiu cati, caci am refuzat sa-i numar. Pierderea a fost atat de mare, incat a schimbat totul dupa. Intr-un fel, eu am inceput sa fiu ceea ce sunt dupa moartea ei. Nu ma mai uit la poze cu ea, mi-e si teama sa-i pronunt numele sau s-o strig la disperare (cum o faceam des inainte). Poate pentru ca stiu ca ar veni sa ma ajute de oriunde e ea acum.


M-a invatat sa nu vorbesc cu oameni mai prosti decat mine, sa ma aranjez mereu cand ies din curte, sa fiu in competitie chiar si cu prietenele mele, dar ca, oricum, le sunt superioara tuturor, ca nu conteaza daca parintii te ajuta sau nu, atata timp cat ai doua maini, doua picioare si capul pe umeri.
M-a invatat sa nu cer niciodata nimic, ca de primit e frumos sa primesc, dar sa fiu circumspecta si sa nu bag in gura sau in cap orice mi se da. Se faceau multe pomeni intre vecinii ei, in numele tuturor mortilor care se adunasera multi pentru fiecare dintre ‚coanele’ de cartier. Si isi scoteau farfuriile bune, isi apretau servetele si mergeau pe la coana Zamfirescu, coana Ilona, coana Lucica, coana Tanta, coana Didina si tot asa. Una dadea colaci, alta baga si cacao in ei, urmatoarea turna si nuca. Si nici macar nu mancau ce primeau. Chiar daca muream dupa placintele coanei Ilona, mamaie le lua repede si le dadea la caine. „E invidioasa, maica, cine stie ce a bagat in ele”. In rest, prietene bune: isi imprumutau cate un pol de la o pensie la alta, isi blestemau cei unu, doi barbati pe care-i avusesera si care murisera, lasandu-le singure. Tot Ilona era mai smechera, unguroaica venita in sud din Sfantu Gheorghe, caci fugise de acasa de teama unui tata aspru si se maritase. Ajunsese, in vremea copilariei mele, la al treilea barbat, nea Stefan care traia, dar ramasese orb si nu-i mai era de niciun ajutor. Pana si nucul trebuia sa-l bata singura sa faca prajiturile al caror secret il stia de la bunica ei unguroiaca gospodina nevorbitoare de limba romana.
Mamaie m-a invatat sa dorm cu fata la peretele pe care era pusa o carpeta cu un cerb, ca ea sa ma imbratiseze si sa fiu protejata de zbaterile din geam ale visinului crescut urias la fereastra noastra. Ma impingea usor, ca intr-un leganat reminiscent al copaii de lemn in care m-a crescut si imi canta in soapta. Noaptea, daca ma trezeam speriata, era tot timpul langa mine, cu ochii larg deschisi si cu vocea blanda care-mi povestea cate-n luna, doar-doar oi adormi la loc.
Dimineata mirosea in casa a orez cu lapte. Ani intregi numai asta am mancat. Iar ea pleca pe la cinci dimineata din casa sa-mi cumpere lapte. Iar, pentru orez, facea schimb cu vecinele de diverse (pe timpurile alea, orezul nu era la liber).
In nicio iarna nu mi-era frig si mi-amintesc ca zapezile erau mari mereu. Mamaie facea focul tare in soba pe care-mi usca sosetele de lana pe care mi le facuse si pe care le udasem la joaca. Apoi cocea si mere si gutui si-mi dadea bucati mici sa le rontai, dupa ce le taia cu un cutitas. Daca se stingea focul, mai punea o plapuma pe mine, scotea cenusa si facea altul nou, avand grija sa nu iasa fum, sa trebuiasca sa aeriseasca prea mult si sa-mi fie frig. De fapt, nici nu-mi amintesc sa fi fost racita zdravan cat am stat la ea, desi ma ducea mereu la doctor, sa nu cresc „gingasa”.
Aseara am visat-o din nou, in casa ei (unde nu am mai calcat de la inmormantare), imbracata in negru si vopsind un gard cu portocaliu. Era lumina peste tot si parca a vrut sa-mi spuna ceva. Dar eu i-am intors spatele, caci ma striga de undeva baiatul meu si chemarea lui a fost mai puternica.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.58 din 5 - 6 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dragoste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre iarna

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0