Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau nu?

de Alina Ilie la 2016-06-16
Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau nu?
Laptele praf din comert ascunde ingrediente care pun in pericol sanatatea bebelusilor. APC Romania a realizat un studiu prin care doreste sa incurajeze hranirea prin alaptare naturala, tragand un semnal de alarma cu privire la rata scazuta a alaptarii exclusive, care in prezent este de 29% in primul an de viata (conform unui studiu realizat de UNICEF Romania in 2014).


Aceasta analiza a fost realizata in baza declaratiei nutritionale date de fiecare producator, iar informatiile respective au fost raportate la continutul nutritional mediu al laptelui matern.

Aportul energetic zilnic in a 4-a saptamana de viata, obtinut prin ingerarea cantitatii de lapte preparat, recomandat de fiecare producator variaza intre 429 kcal (Nutricia) si 597 kcal (Novolac 1). Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in a 4-a saptamana de viata un aport energetic zilnic de 554 kcal pentru baieti si de 515 kcal pentru fete.

Calculele realizate de APC Romania arata ca majoritatea producatorilor nu tin cont de aceste recomandari, cu exceptia produsului Vitalact.

In privinta cantitatii de macronutrienti (glucide, lipide, proteine) asimilati prin consumarea cantitatii de lapte preparat recomandate de fiecare producator, in urma calculelor efectuate, am obtinut urmatoarele rezultate:

- Continutul de grasimi asimilate zilnic in a 4-a saptamana de viata variaza intre 21.45 gr (Nutricia, Milupa si Nutricia Bebelac 1) si 30 gr (Novolac 1). In 100 ml de lapte matern, exista 4.2 gr de grasimi. In compozitia lipidelor din laptele matern acizii grasi saturati sunt prezenti in cantitati insignifiante, sub forma de urme, in timp ce in formulele de lapte praf acizii grasi saturati reprezinta intre 34 si 51 % din cantitatea de lipide;

- Continutul de glucide asimilat zilnic in a 4-a saptamana de viata calculat pe baza cantitatii de lapte preparat recomandat de fiecare producator variaza intre 46.8 gr (Nestle Nan Comfortis 1) si 73.26 gr (Lactovit). In 100 ml lapte matern exista 7 gr glucide(a se vedea tabelul nr.2).In laptele matern se regaseste doar lactoza in timp ce in formulele de lapte praf carbohidratii sunt reprezentati si de maltodextrina, amidon si alte zaharuri (a se vedea tablelul nr.4 ). Exista si formule de lapte praf pe eticheta carora nu se specifica proveninta carbohidratilor (Novolac 1);

- Continutul de proteine asimilat zilnic in a 4-a saptamana de viata calculat pe baza cantitatii de lapte preparat recomandat de fiecare producator variaza intre 7.8 gr (Nestle Nan Comfortis) si 15.57 gr (Lactovit). Laptele matern contine 1.1 gr proteine/100ml. Proteinele din laptele matern se regasesc sub forma de proteine serice si cazeina in timp ce in alte formule de lapte praf nu se specifica tipul de proteine.

Substante de sinteza in formulele de lapte praf: maltodextrina, taurina, fibre alimentare, amidon, sirop de glucoza, probiotice.

„Laptele matern nu poate fi inlocuit cu laptele praf decat in situatii deosebite care au legatura cu anumite afectiuni medicale ce nu permit alaptarea sugarului. Din pacate, laptele praf a devenit o regula in privinta hranirii sugarilor, iar laptele matern este exceptia de la regula. Rata alaptarii in Romania se situeaza la nivelul cel mai scazut inregistrat in ultimii 25 de ani. In anul 2014, 71% dintre mamele tinere isi hraneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, avand in vedere dezavantajele dovedite stiintific privind folosirea laptelui praf pentru hranirea bebelusilor, iar tinerele mame ar trebui incurajate si sustinute prin programe specifice derulate pe termen lung de catre Ministerul Sanatatii Publice” a declarat Conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Medicii pediatri atrag atentia asupra pericolelor alimentatiei cu lapte praf, cum ar fi:

- risc crescut de constipatie;
- risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate si cancere infantile;
- risc crescut de alergii (astm, eczeme) si intoleranta (eruptii, diaree);
- risc crescut de infectii respiratorii si alte tipuri de infectii;
- risc crescut de carenta de vitamina A.

In urma rezultatelor obtinute prin studiul efectuat, se poate concluziona ca laptele praf nu poate echivala niciodata laptele matern, putand fi cel mult o solutie substituenta de compromis. Laptele de mama contine factori imunologici si factori de crestere care nu pot fi imitati. Colostrul reprezinta prima vaccinare.

Foto: gnngy.com
Sursa: APC Romania

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lapte praf

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016