Bebelusul tau mananca, se joaca, doarme si creste in ritm propriu. Rutina zilnica pe care credeai ca ai dezvoltat-o se poate schimba peste noapte. Iti explicam in acest material ce sunt puseele de crestere si cum iti dai seama ca bebelusul trece prin acest fenomen normal din dezvoltarea sa.
Bebelusul isi schimba ritmul de alimentare
Un bebelus care suge la san, dar si unul care primeste lapte formula prezinta pusee de crestere. Este foarte posibil ca in timpul unui puseu de crestere bebelusul sa inceapa sa manance mai des. Acest lucru nu trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la pediatrie cu cel mic.
In timpul unui puseu de crestere, sugarul hranit la san poate manca mai des si poate petrece mai mult timp la pieptul tau, ceea ce te poate face sa crezi fie ca nu se satura, fie ca laptele nu este suficient de satios.
Fenomenul poate fi sesizat in aceeasi masura si la bebelusul care primeste lapte praf si care, dupa terminarea portiei, da semne ca ar mai vrea.
Cum organismul bebelusului necesita mai multa energie, adica mai multe calorii are nevoie de mese mai dese pentru aceasta, ceea ce poate determina o crestere a frecventei perioadelor de hranire, cu treziri repetate chiar si noaptea. (1)
Modificarea duratei somnului
In timp ce un bebelus se poate trezi noaptea frecvent pentru a manca, altul se manifesta mai somnoros. Toate aceste modificari legate de somn duc la starea de agitatie si la nervozitatea resimtite pe durata zilei.
Desi poate parea o etapa epuizanta si aparent ingrijoratoare, este un moment normal in dezvoltarea copilului. Tot ce poti face este sa nu te alarmezi si sa ai grija de cel mic, dand dovada de calm si intelegere a nevoilor acestuia. (1)
Irascibilitate si nervozitate
Puselele de crestere pot fi factorii declansatori ai unei perioade de nervozitate si irascibilitate cu plans aparent fara motiv. Cel mic devine destul de agitat cand suge, refuza sanul sau biberonul si plange necontrolat. Apoi se enerveze cand nu mai are acces la sursa de hrana si plange din nou si se zbate pentru a obtine ceea ce isi doreste. (2)
Cat dureaza puseele de crestere?
Puseele de crestere se pot manifesta din primele zile de la nastere pana in adolescenta, episoadele fiind mai rare, odata cu dezvoltarea. Este adevarat ca in primul an de viata sunt inregistrate cele mai multe pusee de crestere, ce au o durata medie de 2 - 3 zile, dar care, in situatii deosebite, se extind pana la o saptamana. (3)
Ce poti face pentru a veni in ajutorul bebelusului?
Bebelusul nu stiu cum sa isi manifeste nemultumirile si tinde sa planga si sa devina nervos atunci cand nu este inteles. Un puseu de crestere la aceasta categorie de varsta poate degenera in crize de amploare, iar tu trebuie sa faci tot posibilul sa ajuti. Toate schimbarile prin care trece ii destabilizeaza rutina, atat de linistitoare si importanta.
Poti crea noi tipare de rutina pentru perioada de culcare pentru ca bebelusul sa se culce linistit, nu nervos, sa il alinti, sa il hranesti cand solicita acest lucru, sa il tratezi cu calm si intelegere. Doar impreuna puteti trece peste puseul de crestere la bebelusi. (2)
In acelasi timp, suprasolicitarea pe care o resimti si tu trebuie sa isi gaseasca sprijinul in familie. Daca ai grija de tine, poti la randul tau sa ii acorzi toata atentia bebelusului ce trece printr-un puseu de crestere.
Acest articol este informativ. Daca crezi ca bebelusul tau trece prin pusee de crestere si nu stii ce sa mai faci, consulta medicul pediatru si respecta indicatiile acestuia, astfel incat sa depasesti mai usor momentele delicate si sa nu te ingrijorezi inutil!
Surse de informare:
1. When Baby Growth Spurts Happen and the Signs to Look For - https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-growth-spurts.aspx
2. Understanding Baby Growth Spurts - https://www.healthline.com/health/baby/baby-growth-spurts
3. Growth Spurts & Baby Growth Spurts - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22070-growth-spurts
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!