Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ne face fumatul mai destepti?

Ne face fumatul mai destepti?
Daca stam bine sa analizam de ce ne-am apucat de fumat, probabil invocam unul din urmatoarele motive: incercam sa aratam ca nu suntem timizi, pentru a ne integra in grupul social frecventat, pentru a parea sofisticat sau matur, pentru a ne castiga independenta si ca semn de protest, suntem influentati de persoane importante din viata noastra, pe care le admiram, pentru a scadea in greutate, pentru a ne calma nervii sau pentru a ne petrece timpul cumva.


Chiar si adulti fiind, ne dam seama ca fumatul nu ne face bine, dar continuam sa fim viciosi. Culmea este ca unii au impresia ca fumatul ii face mai destepti. Deci care este adevarul?
Fumatul afecteaza circulatia sangelui si face ca mai putin sange sa ajunga la creier si la alte organe ale corpului. Cu un flux redus de sange, creierul functioneaza mai putin bine decat daca nu am fuma. 
Fumatul afecteaza si bunul mers al altor organe/ functii ale corpului:
gustul
mirosul (in plus, daca fumezi, mirosi a tutun)
inima si presiunea sangelui (o tensiune arteriala crescuta creste riscul evenimentelor cardiace)
digestia (produci mai mult acid, ceea ce-ti da arsuri stomacale si ulcer, unde mai pui ca organismul nu poate difera sau absorbi aceeasi cantitate de nutrienti)
nervii (pe langa creier, si alti nervi primesc mai putin sange, ceea ce inseamna ca nu se transmit eficient mesaje intre diferitele parti ale corpului)
pielea (devine mai uscata si mai putin flexibila, ceea ce atrage aparitia ridurilor si aspectul imbatranit)
vindecarea (mai putin sange inseamna un proces incetinit de vindecare)
starea de spirit (fumatul ne face anxiosi si nervosi, indiferent de ce ne spun fumatorii invederati)
metabolismul (fumatul duce la arderea unor elemente in ritm mai rapid decat ar trebui, ceea ce face ca eforturile de nutritie si medicamentele sa functioneze mai putin).
Pe langa toate astea, fumatul da dependenta, indiferent ce am fuma. Orice dependenta scade puterea creierului, caci orienteaza functionarea acestuia inspre hranirea dependentei – pierdem timp gandindu-ne la fumat, planificand sa fumam, ingrijorandu-ne in legatura cu fumatul, incercand sa gasim ceva de fumat, gandindu-ne cand mai fumam etc. 
Totusi, in citeva situatii fumatul poate fi utilizat sub forma terapeutica (numit, in medicina, paradoxul fumatorului). Desi, in majoritatea cazurilor, mecanismul actual este slab inteles, se crede in general ca principalul efect benefic este datorat administrarii nicotinei, iar nicotina administrata fara fumat este la fel de eficienta fara riscul afectarii sanatatii determinate de gudronul din tabac. Fumatul pare a interfera cu dezvoltarea sarcomului Kaposi la pacientii cu HIV. Nicotina reduce riscul de cancer la sin la femeile cu gena de risc BRCA. Preeclampsia si bolile atopice cum este astmul alergic sunt reduse ca frecventa. Inhiba monoamin oxidaza responsabila de degradarea dopaminei in creierul uman, astfel este utila in tratamentul Parkinsonismului si a bolii Alzheimer, a epilepsiei. Nicotina pare a ameliora imptomele ADHD. 
 
sursa foto: www.sxc.hu
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumatul

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0