Persoanele care adopta o dieta mediteraneana, bogata in legume, fructe, nuci, seminte si peste, sunt mai putin predispuse sa dezvolte diabet de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii spanioli, publicat in Diabetes Care.
La studiu au participat 418 adulti, cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, care au urmat fie o dieta mediteraneana cu accent pe uleiul de masline, fie o dieta mediteraneana cu accent pe grasimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dieta saraca in grasimi.
In cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dieta mediteraneana - bogata in legume, cereale cu continut ridicat de fibre, peste si grasimi nesaturate, mai ales ulei de masline si de nuci, si saraca in carne rosie si lactate grase - au prezentat mai putine riscuri de a dezvolta diabet.
Voluntarii care au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de la Universitatea din Rovira i Virgili in Reus, Spania, prezentau cel putin trei factori de risc cardiac (hipertensiune arteriala, fumat etc.).
Niciunuia dintre voluntari nu i s-a spus sa faca sport sau sa-si limiteze numarul de calorii.
La patru ani de la debutul studiului, 10 - 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteraneana au dezvoltat diabet, fata de 18% din grupul care a avut o dieta saraca in grasimi.
Dupa ce au fost luati in considerare alti factori de risc, precum greutatea, dependenta de fumat, nivelul de exercitii fizice efectuate, cercetatorii au descoperit ca dieta mediteraneana reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta saraca in grasimi.
Constance Brown-Riggs, purtator de cuvant pentru American Dietetic Association, a spus ca dieta mediteraneana este o alegere sanatoasa pentru oricine, insa acest lucru nu inseamna ca oamenii trebuie sa renunte la sport. Aceasta a mai spus ca trebuie sa se tina, totusi, cont de numarul de calorii consumate.
Dietele traditionale din Grecia, Italia si alte tari mediteraneene ofera protectie impotriva multor boli, inclusiv a cancerului.
Diabetul de tipul II, cea mai frecventa forma de diabet (90% din cazuri), s-a raspandit rapid din tarile bogate in cele in curs de dezvoltare, odata cu propagarea pe plan mondial a obezitatii, din cauza sedentarismului, dar si a alimentatiei cu continut ridicat de zahar si grasimi. Peste 220 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet de tipul II. In 2005, diabetul de tipul II a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sursa: MEDIAFAX
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"