Observatii de dupa cel de-al doilea razboi mondial, apartinand epidemiologului Leland Allbaugh, se concentreaza pe alimentatia cretanilor. De fapt, aceste observatii au ajuns deja un “loc comun” al studiilor epidemiologice si nu au putut fi niciodata contestate. In anul 1948, guvernul grec a dorit sa amelioreze conditiile de viata ale cetatenilor sai, grav afectate de saracie. In acest sens, s-a adresat fundatiei Rockfeller, care a insarcinat pe Allbaugh sa investigheze felul in care se traieste si se mananca in Creta. Ce rezultate se asteptau?! Desigur, foarte intunecate. Toata lumea era gata sa afle ca taranii cretani traiesc in mizerie, sunt malnutriti si au numeroase boli ale saraciei.
Multi se gandeau chiar ca foametea face ravagii prin regiune. Aceste asertiuni s-au dovedit complet eronate. Ba putem spune ca ceea ce a gasit Allbaugh a fost pur si simplu diametral opus.
Dieta cretana era echilibrata, cu aproximativ 61% din calorii avand origine vegetala, 7%, animala, restul de 38 % provenind din grasimi, mai precis din ulei de masline si masline. Nu-i asa ca grasimea pare exagerat de multa pentru a fi compatibila cu sanatatea?! Ei bine, nu, starea de sanatate a locuitorilor Cretei era exceptional de buna. Mai mult, cretanii aveau o longevitate exceptionala, cel putin pentru aria noastra geografica, epidemiologul intalnind numerosi centenari. Si nu numai ca localnicii traiau mai mult, dar calitatea sanatatii lor era cu mult mai buna in comparatie cu a unui senior din alta zona a Europei sau din America. Studiul a observat ca indeosebi bolile de inima erau rare si de o gravitate redusa.
Lumea medicala a banuit ca mediteraneeni erau malnutriti si, in vederea punerii la punct a unor masuri de ajutorare, au dorit sa vada exact care este starea de sanatate a localnicilor si ce mananca in fiecare zi. Surpriza insa a fost
de proportii, ca si in cazul studierii cretanilor: desi napoletani aveau o dieta saracacioasa dupa standardele nord americane sau europene, formata aproape exclusiv din alimente de origine vegetala, integrale, putin rafinate, ei nu numai ca nu erau malnutriti, ba chiar aveau o stare excelenta de sanatate, in ciuda faptului ca (sau poate si pentru ca) prestau in fiecare zi o activitate fizica cel putin moderata. Muncitorii saraci din Napoli aveau o inima ce functiona perfect, la fel ca si taranii cretani. Si traiau mult, sanatosi pana in ultima clipa.
Da, paturile mai bogate din populatie, care aveau bani pentru feluri bazate pe carne grasa, aveau deja probleme serioase de sanatate. Dar oamenii de rand munceau si mancau ca si stramosii lor si nu cunosteau aproape deloc asa zisele boli ale bogatiei.
Studiile confirma, din nou si din nou: dieta mediteraneana contine un potpuriu de alimente, care, combinate, par sa detina secretul sanatatii."
Dieta mediteraneana in detaliu >>>>
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!