Putem scapa de sughit. Exista remediu! Trebuie, insa, sa-l cunoastem pentru a sti cum actionam corect.
Confor dr. Simona Dobre, mecanismul de producere a sughitului este reprezentat de contractia spastica si repetitiva a diafragmului, muschiul care marcheaza granita dintre cavitatea toracica si cea abdominala, si care are un rol important in procesul de respiratie, provocand inspiratia spontana. Spasmul muscular care sta la baza sughitului determina patrunderea rapida a aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei cu vibratia corzilor vocale sub actiunea curentului de aer prin orificiul glotic intredeschis, rezultand astfel sunetul specific.
Episoadele scurte de sughit apar foarte frecvent, dureaza de obicei cateva minute nu reprezinta un motiv de ingrijorare si se rezolva de la sine, fara a impune administrarea unui tratament de specialitate.
Sughitul obisnuit poate aparea in diverse situatii:
- distensia gastrica determinata de ingestia unor cantitati crescute de mancare sau alcool;
- aerofagia (ingestia de aer);
- ingestia de alimente picante, bauturi carbogazoase;
- modificarea brusca a temperaturii ambientale;
- modificarea temperaturii din stomac (prin consumul unor produse excesiv de calde sau reci);
- excesul de alcool sau tutun;
- accesul de tuse sau de plans;
- stresul extrem, starile anxioase pot declansa si ele un episod de sughit.
Exista insa si situatii cu episoade prelungite de sughit ce depasesc 48 de ore, in acest caz fiind vorba de un sughit persistent sau sughit cu durata de peste o luna, fara raspuns la tratament – sughit refractar. Aceste forme sunt rar intalnite si pot indica prezenta unor afectiuni medicale cronice sau chiar grave, care trebuie atent investigate.
Majoritatea episoadelor ocazionale de sughit provocate de o cauza banala cedeaza spontan si nu necesita interventie. Pentru momentele neplacute, incomode si jenante se pot incerca metode empirice ce se adreseaza in special nervilor frenici si vagi, apoi sistemului nervos in incercarea de a scurtcircuita reflexul de sughit:
- aspiratie brutala de aer, oprirea prelungita a respiratiei dupa o inspiratie fortata, cu blocarea diafragmului, eventual cu urechile si narile astupate;
- respiratii profunde, repetate in serie;
- putin otet sau zahar pe limba;
- gargara cu apa cu gheata sau cu bautura fierbinte;
- ingerarea unei mari cantitati de apa cu inghitituri fortate, repetate, cu trunchiul aplecat inainte;
- masaj in regiunea cervicala, C 3 - 4 - 5, posterior sau aplicare de gheata pe ceafa in aceasta zona;
- compresia unui glob ocular sau a unui sinus carotidian;
- excitatie nasala sau faringiana cu o pana sau hartie pentru a provoca stranut;
- manevre de provocare a vomei;
- compresie abdominala direct sau prin flexia genunchilor pe abdomen, aplicari de comprese reci sau calde pe abdomen.
Daca insa sughitul persista sau tinde sa se cronicizeze, denotand astfel o cauza permanenta mai mult sau mai putin grava, atunci identificarea si anihilarea acesteia devin imperios necesare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!