Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AVC-ul - 3 semne care il prevestesc si cum sa intervii

de Sunt Fericita la 2020-06-10
AVC-ul - 3 semne care il prevestesc si cum sa intervii
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afectiune frecventa care poate cauza deces sau invaliditate, deoarece afecteaza creierul. Acesta are loc brusc si reprezinta o urgenta medicala. Exista mai multe tipuri de accident vascular cerebral: AVC ischemic, AVC tranzitoriu si AVC hemoragic.


Accidentul vascular cerebral ischemic apare din cauza unui vas de sange blocat, care este responsabil de alimentarea creierului cu sange – cum ar fi arterele carotide de la nivelul gatului. Blocajul poate fi reprezentat de o placa de aterom (de grasime) sau de un cheag de sange. Un AVC tranzitoriu este un accident vascular cerebral usor, cauzat de un blocaj temporar, care nu cauzeaza leziuni permanente. Un AVC hemoragic apare din cauza rupturii unui vas de sange de la nivelul creierului, care cauzeaza hemoragie intracerebrala.

 

Iata care sunt semnele ca o persoana sufera un AVC si cum trebuie sa intervii.

Simptome

Cele 3 semne principale care anunta accidentul vascular cerebral sunt:

 

      1. Deformarea gurii – in timpul unui accident vascular cerebral, gura bolnavului se stramba. O metoda prin care poti verifica daca are loc un AVC este sa-i ceri acestuia sa zambeasca. Daca persoana nu isi poate misca buzele, acesta este un semn ca sufera un AVC.

     2. Amorteala bratelor – un semn reprezentativ pentru accidentul vascular cerebral este slabiciunea bratelor. O persoana care sufera un AVC nu isi poate ridica ambele brate la acelasi nivel, deoarece unul dintre acestea este amortit.

     3. Dificultati de vorbire – in timpul unui AVC, bolnavul nu poate pronunta corect cuvintele sau nu poate vorbi. Cere-i sa repete o propozitie simpla, pentru a putea decide daca are dificultati de vorbire.

 

Este important sa stii ca aceste semne apar brusc si pot fi insotite si de alte simptome, precum:

 

  • Bolnavul cade pe o parte sau nu se poate deplasa
  • Probleme de echilibru si de coordonare
  • Probleme de vedere
  • Oboseala, slabiciune
  • Lesin
  • Bolnavul isi schimba brusc starea sau comportamentul
  • Stare de confuzie
  • Sughit
  • Dificultati de respiratie
  • Dureri de cap severe
  • Ameteala

Ce trebuie sa faci

Odata ce apar unul sau mai multe semne principale, este important sa suni cat mai repede la numarul de urgenta 112. Cu cat pacientul primeste mai rapid un tratament, cu atat recuperarea acestuia va fi mai favorabila.

 

Este important sa iti pastrezi calmul atunci cand suni la urgente, pentru a oferi informatii cat mai clare despre pacient. O persoana specializata te va ghida telefonic in legatura cu gestionarea situatiei pana la sosirea echipajului medical.

 

Asadar, accidentul vascular cerebral este o afectiune periculoasa. Recunoaste cat mai rapid simptomele AVC si solicita de urgenta ajutorul unui echipaj medical.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
    In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
    In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0