Cum se consuma sfecla rosie
Sfecla rosie consumata cruda, sub forma de sucuri sau salate, este ideala pentru a beneficia de intreaga gama de nutrienti. Sfecla cruda pastreaza toate vitaminele si mineralele sensibile la caldura, precum vitamina C.
Pentru a maximiza absorbtia nutrientilor, combina sfecla rosie cu alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, avocado sau nucile. Grasimile sanatoase ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitamina A.
Sfecla rosie: beneficii nutritionale
Vitamine si Minerale
Sfecla rosie este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Aceasta contine:
Vitamina C: Un antioxidant puternic care contribuie la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative si sprijina functionarea normala a sistemului imunitar.
Vitamina A: Importanta pentru sanatatea pielii si a mucoaselor, primul strat de aparare impotriva infectiilor.
Folat: Crucial pentru sinteza ADN-ului si pentru diviziunea celulara, sprijinind astfel regenerarea celulelor imunitare.
Fier: Esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru functionarea corecta a globulelor albe.
Antioxidanti
Sfecla rosie este bogata in antioxidanti, in special betacianine si betaxantine, care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la reducerea inflamatiei, aspecte esentiale pentru un sistem imunitar puternic.
Fibre
Fibrele din sfecla rosie sustin sanatatea digestiva, ceea ce este crucial pentru imunitate, deoarece un tract digestiv sanatos contribuie la functionarea optima a intregului sistem imunitar.
Retete cu sfecla rosie
Sfecla rosie este o leguma extraordinara pentru sustinerea si cresterea imunitatii, datorita bogatiei sale in vitamine, minerale si antioxidanti. Integrand-o in dieta ta zilnica sub diverse forme, cum ar fi sucuri, salate, legume coapte sau supe, vei putea beneficia de proprietatile sale nutritive si imunostimulatoare. Urmeaza sfaturile si retetele prezentate pentru a maximiza beneficiile consumului de sfecla rosie si pentru a-ti mentine sistemul imunitar puternic si sanatos.
Exista numeroase modalitati prin care poti consuma sfecla rosie pentru a-ti intari sistemul imunitar. Iata cateva dintre cele mai eficiente:
Suc de sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie este o modalitate rapida si eficienta de a beneficia de toate substantele nutritive din aceasta leguma. Urmeaza acesti pasi:
Ingrediente:
2-3 sfecle rosii medii
1 morcov
1 mar
sucul de la 1 lamaie
Instructiuni:
Spala bine toate ingredientele.
Curata sfeclele si morcovul, apoi taie-le in bucati.
Pune toate ingredientele in storcatorul de fructe.
Amesteca sucul obtinut si consuma-l imediat pentru a beneficia de nutrienti
Salata de sfecla rosie
Salatele sunt o metoda delicioasa si sanatoasa de a include sfecla rosie in dieta zilnica. Iata o reteta simpla:
Ingrediente:
2 sfecle rosii medii
1 morcov
1 mar verde
50 g nuci
2 linguri de ulei de masline
Sucul de la 1 lamaie
Sare si piper dupa gust
Instructiuni:
Spala si curata sfeclele, morcovul si marul.
Rade sfeclele, morcovul si marul.
Amesteca toate ingredientele intr-un bol mare.
Adauga uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul.
Serveste salata imediat sau pastreaz-o la frigider pentru mai tarziu.
Sfecla rosie coapta
Coacerea sfeclei rosii pastreaza majoritatea nutrientilor si intensifica dulceata naturala a acesteia. Iata cum sa o prepari:
Ingrediente:
4 sfecle rosii medii
2 linguri de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
Ierburi aromatice (optional)
Instructiuni:
Preincalzeste cuptorul la 200°C.
Spala sfeclele si inveleste-le in folie de aluminiu.
Coace-le timp de aproximativ 45-60 de minute, pana devin moi.
Lasa-le sa se raceasca, apoi curata-le de coaja.
Taie sfeclele coapte in cuburi si asezoneaza-le cu ulei de masline, sare, piper si ierburi aromatice dupa gust.
Supa de sfecla rosie
Supa de sfecla rosie este o modalitate excelenta de a consuma aceasta leguma.
Ingrediente:
3 sfecle rosii medii
2 morcovi
1 ceapa
2 cartofi
1 litru de supa de legume
2 linguri de ulei
1 lingura de otet
Sare si piper dupa gust
Smantana (optional) pentru servit
Instructiuni:
Spala si curata toate legumele.
Rade sfeclele si morcovii, taie ceapa si cartofii in cuburi.
Intr-o oala mare, incalzeste uleiul si caleste ceapa pana devine aurie.
Adauga sfeclele si morcovii si caleste-le cateva minute.
Adauga supa de legume si cartofii, apoi lasa sa fiarba pana cand legumele sunt fragede.
Adauga otetul, sarea si piperul dupa gust.
Serveste supa calda, cu smantana daca doresti.
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.08
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!