Exercitiile fizice determina muschii sa secrete in sange anumite proteine, numite miokine, iar oamenii de stiinta de la ECU au constatat ca acestea pot sa suprime dezvoltarea tumorii si chiar sa contribuie la combaterea activa a celulelor canceroase.
In cadrul unui studiu clinic, pacienti diagnosticati cu cancer de prostata obezi au urmat un antrenament de exercitii regulate timp de 12 saptamani, acceptand sa li se recolteze probe de sange inainte si dupa acest program.
Cercetatorii au aplicat apoi probele direct pe celulele vii de cancer de prostata.
Supervizorul studiului, profesorul Robert Newton, a declarat ca rezultatele ajuta la intelegerea motivului pentru care cancerul progreseaza mai lent la pacientii care fac miscare.
"Nivelul de miokine anti-cancer al pacientilor a crescut in cele trei luni", a spus el.
"Dupa ce le-am recoltat probe de sange inainte si dupa exercitii si le-am plasat peste celulele vii de cancer de prostata am observat o suprimare semnificativa a cresterii acestor celule in cazul sangelui post-antrenament. Acesta este un indicator destul de substantial conform caruia exercitiile de durata creeaza un mediu de supresie a cancerului in organism", precizat cercetatorul.
Candidatul la doctorat si conducatorul studiului, Jin-Soo Kim, a spus ca, in timp ce miokinele ar putea semnala celulelor canceroase sa se creasca mai lent - sau sa inceteze sa se dezvolte - nu au reusit sa distruga aceste celule. Cu toate acestea, a precizat Jin-Soo Kim, miokinele pot fi asociate cu alte celule din sange pentru a combate in mod activ cancerul. "Myokinele in sine nu semnalizeaza celulelor sa moara. Insa, ele semnaleaza celulelor noastre imune - celulele T - sa atace si sa distruga celulele canceroase", a explicat cercetatorul.
Potrivit profesorului Newton, exercitiile fizice vin in completarea altor tratamente pentru cancerul de prostata, cum ar fi terapia prin privare de androgeni, care este atat eficienta, cat si prescrisa in mod obisnuit, dar poate duce, de asemenea, la reducerea semnificativa a masei musculare si la cresterea masei de tesut adipos. Acest lucru poate conduce la obezitate sarcopenica (obezitate cu procent scazut de masa musculara), o stare de sanatate defectuoasa si risc de cancer.
Toti participantii la studiu au fost supusi acestui tip de terapie si prezentau obezitate, programul de antrenament vizand mentinerea masei musculare si scaderea cantitatii de tesut adipos.
Studiul s-a axat pe cancerul de prostata, insa profesorul Newton a declarat ca aceste constatari ar putea avea un impact mai larg. "Credem ca acest mecanism se aplica tuturor tipurilor de cancer", a spus el.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!