Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU: Varsta biologica si cea cronologica nu coincid

de Sunt Fericita la 2019-10-18
STUDIU: Varsta biologica si cea cronologica nu coincid
Studiul publicat in revista "Genome Biology" arata ca varsta biologica si varsta cronologica nu coincid intodeauna.


De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au celulele pielii mai multor oameni, tineri si batrani, pentru a cauta semnaturi moleculare ce prezic varsta. Intelegerea pe deplin a procesului biologic de imbatranire ar putea duce la o abordare mai buna a afectiunilor frecvente la o varsta inaintata, precum bolile de inima si dementa.
 
”Acest experiment a fost conceput pentru a descoperi daca exista semnaturi moleculare ale imbatranirii pe durata intregii vieti. Vrem sa dezvoltam algoritmi care sa prezica atat imbatranirea sanatoasa, cat si pe cea nesanatoasa. Acum incercam sa gasim diferentele”, explica Saket Navlakha, autorul studiului.
 
Specialistii s-au concentrat pe un anumit tip de celule ale pielii, si anume fibroblastele dermice, care genereaza tesut conjunctiv si ajuta pielea sa se vindece dupa leziuni. Au ales acest tip de celule din doua motive:
  • sunt usor de obtinut printr-o biopsie simpla, neinvaziva a pielii;
  • studiile anterioare au demonstrat ca aceste celule ar putea arata semne ale imbatranirii. Spre deosebire de majoritatea tipurilor de celule care sunt inlocuite la fiecare cateva saptamani sau luni, un subset al acestor celule ramane cu noi intreaga noastra viata.
 
Oamenii de stiinta au analizat aceste celule prelevate de la 133 de oameni sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 1 si 94 de ani. De asemenea, au studiat o medie de 13 persoane pentru fiecare deceniu de varsta.
 
Au cultivat celulele pentru a se multiplica, iar apoi au folosit o metoda numita secventiere RNA, pentru a cauta biomarkeri in celulele care se schimba pe masura ce oamenii imbatranesc.
 
Folosind algoritmi personalizati pentru a sorta datele, echipa a gasit anumiti biomarkeri care indica imbatranirea si au putut prezice varsta unei persoane cu o eroare de mai putin de opt ani in medie.
 
”Cand am inceput aceasta cercetare, am decis sa ne uitam la schimbarile din exprimarea tuturor genelor de codificare a proteinelor si sa lasam algoritmii sa sorteze”, declara Jason Fleischer, cercetator la Institutul Salk.
 
Acest studiu este unic deoarece specialistii au analizat schimbarile de la nivelul intregului genom.
 
Pentru a valida algoritmul, echipa a analizat, de asemenea, celulele de la 10 pacienti diagnosticati cu progeria, o boala genetica, caracterizata prin imbatranire accelerata. Pe baza analizei semnaturilor moleculare ale acestor pacienti, cu varsta cuprinsa intre doi si opt ani, modelul le-a prezis ca sunt cu aproximativ un deceniu mai in varsta, ceea ce a fost corect, din cauza bolii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre varsta biologica

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0