Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Importanta ritmurilor circadiene pentru copii

Importanta ritmurilor circadiene pentru copii
Este extrem de util sa ai ceva cunostinte pe aceasta tema, pentru a intelege importanta rutinelor pentru cei mici si cum pot acestea sa-i ajute sa-si gaseasca ritmul natural, pentru a fi in armonie cu ei si cu lumea din jur.


Explicatia stiintifica e urmatoarea: „ceasul intern” se afla intr-un grup de celule situate la nivelul hipotalamusului (nucleu suprachiasmatic) si la nivelul glandei pineale. Aceste zone primesc informatii despre lumina din mediul exterior prin intermediul retinei de la nivelul ochiului. Nucleul suprachiasmatic si glanda pineala transmit semnale in corp prin intermediul maduvei spinarii. Glanda pineala secreta melatonina, al carui nivel este mai mare noaptea si mai scazut în timpul zilei.
In hipotalamus exista anumite celule responsabile de ritmurile circadiene si de ritmurile ciclice de livrare a unor hormoni in organism.
De aceea este extrem de important ca parintii sa sincronizeze rutina somnului cu varsta biologica a copilului si ritmul lor natural de somn. Nou-nascutii si sugarii sub 4 luni nu pot fi educati in niciun fel, caci ceasul lor biologic este imatur. Ganditi-va ca au stat in pantec unde este intuneric tot timpul. Ritmul somnului se dezvolta odata cu sistemul nervos, ceea ce-i ajuta pe ei sa se adapteze mediului si sa se linisteasca la nevoie.
Ritmurile circadiene sunt cicluri biologice care se repeta la fiecare 24 de ore si sunt cunoscute ca ceasul nostru intern. Aceste ritmuri influenteaza tiparele de somn, trezire, odihna, activitate, foame, hranire si fluctuatiile temperaturii corpului si a hormonilor. 
Aceste cicluri trebuie sa fie in armonie daca vrem sa avem o stare de bine si abilitatea noastra de a adormi si de a ramane adormiti este in stransa legatura cu coordonarea acestor cicluri. De aceea copiii nostri infloresc, fizic si mental, daca au rutine regulate si le respecta cu consecventa, caci acestea le regleaza ceasul intern si ajuta la crearea unui somn lin.
Aceste cicluri sunt mai lungi de 24 de ore, ajungand la aproape 25 de ore. Ne resetam ciclurile in fiecare zi urmand diverse indicii, cum ar fi ora de masa, de somn si, mai ales, timpul de trezire. De fapt, daca nu avem aceste semnale sa ne ghideze, ciclurile noastre ar rula liber si ar opera o zi de 25 de ore. Adultii pusi intr-un spatiu fara ferestre si ceasuri incep sa doarma si sa se trezeasca o ora mai tarziu in fiecare zi si incep sa functioneze dupa o zi de 25 de ore. 
Desi nu ne este greu sa ne adaptam unui program de 24 de ore, problemele apar cand rutinele sunt neregulate. Cei care lucreaza in ture, calatoresc in zone cu alt fus orar si copiii care nu respecta rutine de somn vor suferi din cauza tulburarilor de somn care atrag si alte probleme. 
Repetam, copiii infloresc daca au rutine regulate, pentru a fi in sincronizare cu un program de 24 de ore.
Predictibilitatea este un lucru pe care copilul il adora, inclusiv cand creste. Mai ales in ultimul caz, cea mai buna abordare pe care o putem avea ca parinti este sa le povestim dinainte ce se va intampla, in loc sa-i luam prin surprindere, caci asa riscam sa ne confruntam cu un comportament nedorit.

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0