Consumatorii sunt constienti de faptul ca mancarea de tip fast food nu este una sanatoasa, insa experienta gustului ii face sa isi asume orice risc. “Acestia nu se ataseaza insa emotional de brandurile de fast food, comunicarea fiind axata cu preponderenta pe promotii si produse si mai putin pe valorile brandurilor”, declara Irina Rainer, coordonatorul studiului.
Pe langa gustul si retetele unice ale produselor, clientii fast food-urilor apreciaza rapiditatea de preparare si servire, pretul practicat, varietatea, posibilitatea achizitionarii unui meniu complet si locatiile bine pozitionate. Consumatorii mai aleg fast food-urile pentru designul modern al restaurantelor, amabilitatea angajatilor, internetul gratuit, atmosfera placuta si existenta jucariilor la meniurile destinate celor mici.
Atunci cand se orienteaza spre un anumit restaurant fast food, cel mai important lucru de care clientii tin cont este pozitionarea acestuia. Cel mai mult ii bucura pe consumatori existenta acestora in mall-uri si centre comerciale, fiind cea mai la indemana optiune dupa o repriza obositoare de cumparaturi. Cuvantul copiilor joaca de asemenea un rol important in cazul familiilor, masa la un restaurant de tip fast food fiind perceputa drept recompensa, atat prin prisma faptului ca cei mici pot manca ceea ce le place mai mult, cat si datorita jucariei incluse in meniu. Varietatea meniurilor face ca restaurantele de tip fast food sa reprezinte o optiune pentru majoritatea categoriilor de public. De asemenea, ofertele existente intr-un anumit interval de timp reprezinta alte criterii pentru care consumatorii opteaza pentru acest tip de mancare.
Cand se duc romanii la restaurantele de tip fast food?
▪ Cand nu au mancare acasa si nici dispozitia necesara pentru gatit. Restaurantele de tip fast food reprezinta in aceasta situatie alternativa cea mai rapida pentru o masa gustoasa
▪ Dupa cumparaturi, cand sunt obositi si au nevoie sa-si potoleasca foamea sau sa se relaxeze
▪ În pauza de pranz, cand simt nevoia unei mese gustoase, la un pret accesibil
▪ Cand vor sa manance ceva bun si sa se simta bine alaturi de familie
▪ Cand se intalnesc cu prietenii si au nevoie de o locatie la indemana
Spre deosebire de fast-food-uri, restaurantele de tip CDR (Casual Dining Restaurants) sunt preferate mai degraba pentru discutiile de afaceri, intalnirile cu prietenii, celebrarea unor ocazii speciale sau intalnirile in doi. Aceasta a doua categorie de restaurante este apreciata pentru mancarea de calitate, ingredientele proaspete si ambientul elegant.
“Daca in alegerea restaurantelor de tip fast-food primeaza gustul preparatelor si rapiditatea serviciilor, in cazul restaurantelor de tip CDR, clientii considera importanta popularitatea brandului, experienta si vechimea acestuia pe piata”, afirma Irina Rainer, Qualitative Research Manager in cadrul Exact Cercetare si Consultanta.
Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare si Consultanta prin intermediul a 4 Mini Focus Grupuri, la care au participat femei si barbati, cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani. Mini Focus Grupurile au avut loc in Bucuresti, in intervalul 3-7 august 2015.
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
