Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zilele Andrei Saguna se organizeaza si in 2020

de Sunt Fericita la 2020-06-17
Zilele Andrei Saguna se organizeaza si in 2020
Zilele Andrei Saguna, un eveniment aflat deja la a editia a XXVIII-a, se organizeaza si in 2020.


Zilele Andrei Saguna reprezinta titlul generic al unei suite de manifestari de cultura romaneasca si spiritualitate ortodoxa desfasurate anual la Sfantu Gheorghe si in alte localitati ale judetului Covasna, in onoarea marelui patriot roman transilvanean care a fost Sfantul Mitropolit Andrei Saguna. Evenimentul a debutat in vara anului 1993, din initiativa Ligii Cultural-Crestine "Andrei Saguna" din Sfantu Gheorghe. Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, manifestarile au continuat an de an, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Ioan, azi Mitropolitul Banatului, iar din anul 2015 cu binecuvantarea Preasfintitului Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei.
 
La organizarea activitatilor cuprinse sub egida Zilele Andrei Saguna, pe parcursul anilor s-au asociat Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si Centrul European de Studii Covasna-Haghita, precum si alte organizatii si institutii active in promovarea culturii si valorilor romanesti, la nivel local si regional: Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Despartamantul ASTRA Covasna-Harghita, Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures si in ultimii ani Asociatia Stefadina din Bucuresti.
 
Programul unei editii anuale a Zilelor Andrei Saguna cuprinde, de regula, simpozioane, dezbateri, expozitii documentare, evocari ale unor personalitati ale culturii si spiritualitatii romanesti - manifestari care se regasesc si in Programul editiei 2020. La fiecare editie, manifestarile incep la statuia Sfantului Mitropolit Andrei Saguna din Sfantu Gheorghe, cu evocari si depuneri de coroane si jerbe de flori si continua la Punctul muzeal Prima Scoala Romaneasca din Sfantu Gheorghe, din cadrul Muzeului National al Carpatilor Rasariteni, la Muzeul Spiritualitatii Romanesti de la Catedrala Ortodoxa din Sfantu Gheorghe si la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", si se termina in localitatile Valcele, cu "Nedeia Sampetrului", si Araci, cu manifestarea "La umbra nucului batran", de la casa Memoriala "Romulus Cioflec".
 
Programul editiei din acest an cuprinde si unele manifestari prevazute a se desfasura in cadrul proiectului "Primavara culturala la Sfantu Gheorghe" si "Zilele Sfantu Gheorghe", actiuni care au fost amanate din cauza declararii la nivel national a starii de urgenta. Din randul acestora mentionam: dezbaterea cu tema Conventia pentru o doctrina nationala, reuniunea "Romani pentru romani. Ziua solidaritatii romanilor de pretutindeni cu romanii din Covasna si Harghita si inmanarea premiului "Pr. prof. Ilie Moldovan", inmanarea titlului de Cetatean de onoare al comunitatii romanesti din Sfantu Gheorghe, editia 2020, lansarea unor noi aparitii la editurile Eurocarpatica si Grai Romanesc s.a.
 
In acest an, cand marcam implinirea unui secol de la recunoasterea internationala a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 si 80 de ani de la Dictatul de la Viena, programul cuprinde simpozionul cu tema De la actul de justitie din 4 iunie 1920, de la Trianon, la Dictatul de la Viena din 30 august 1940.
 
Anual, in programul Zilelor Andrei Saguna un loc semnificativ il ocupa Colocviul national al Grupului de cercetare "I.I. Russu" pentru studiul sud-estului Transilvaniei. In 2020, colocviul prilejuieste desfasurarea simpozionului cu tema Lucrari stiintifice de doctorat privind romanii din sud-estul Transilvaniei, dezbaterea cu tema Noi cercetari privind istoria romanilor din sud-estul Transilvaniei si vernisarea expozitiei "Romanii din sud-estul Transilvaniei in lucrari stiintifice de doctorat. Ca si in celelalte editii, nu in ultimul rand, reuniunea va include ceremonia de inmanare a premiilor "I.I. Russu", editia 2020.
 
In programul fiecarei editii a Zilelor Andrei Saguna are loc festivalul folcloric Nedeia Sanpetrului, care, initial a avut loc in Poiana Nedeii (km. 4 spre Valcele), iar in ultimii ani este organizata in localitatea Valcele. In acest an, in conditiile specifice starii de alerta, la Nedeia Sanpetrului vor participa doar artisti si formatii folclorice romanesti din judetul Covasna.
 
Manifestarile culturale si stiintifice din cadrul editiei din acest an a Zilelor Andrei Saguna sunt onorate de personalitati distinse ale vieti publice romanesti: profesori universitari, cercetatori, istorici, etnografi, sociologi, muzeografi, arhivisti, scriitori, preoti, profesori si alti oameni de cultura din principalele centre culturale ale tarii si din localitati ale judetelor Covasna, Harghita si Mures.
 
"Cele XXVII de editii ale Zilelor Andrei Saguna, desfasurate pana in prezent la Sfantu Gheorghe, Araci, Valcele si in alte localitati din judetul Covasna au consacrat o manifestare de cultura si spiritualitate romaneasca devenita traditionala, care asigura cadrul necesar dezbaterii unor probleme de istorie locala si de actualitate vizand preocuparea pentru prezervarea si afirmarea culturii romanesti si convietuirea interetnica in Arcul Intracarpatic, precum si un bun prilej de traire in comuniune si de revitalizare a traditiilor culturale romanesti din judetul Covasna", transmit organizatorii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre covasna

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre 2020

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0