Sa aflam mai multe detalii despre Zona Zoster – cauze, simptome, tratament medicamentos!
Cauzele afectiunii
Boala apare pe baza unui sistem imunitar slabit, in special la persoanele care au avut varicela in perioada copilariei, pana la primele 18 luni de viata.
Sistemul imunitar este afectat, atunci cand stilul de viata este dezechilibrat: alimentatie nesanatoasa, lipsa odihnei, consum de alcool si tutun. Stresul contribuie si el la slabirea sistemului imunitar, din cauza lipsei de odihna. Organismul isi diminueaza capacitatea de a se apara de agentii patogeni si, astfel, este predispus la diverse afectiuni sau infectii.
Varsta este un factor de risc pentru aparitia acestei boli, deoarece imbatranirea slabeste organismul si il predispune la contactarea infectiilor.
Bolile cronice pot reprezenta fondul apartitiei al acestei afectiuni. Corpul devine mai vulnerabil dupa ce s-a luptat timp indelungat cu o boala (cardiovasculara, HIV, diabet etc.).
Chiar si dupa vindecare, virusul care provoaca Zona Zoster ramane prezent la nivelul celulelor nervoase si poate reactiva boala, in perioadele de scadere a imunitatii.
Simptomele bolii
Boala prezinta mai multe etape cu manifestari diferite.
La inceput, simptomele includ:
Febra
Dureri de cap
Stare de oboseala
Constipatie, diaree sau crampe abdominale
Sensibilitate la lumina
Senzatia de tiuit in urechi
Inflamatie la nivelul ganglionilor limfatici – in spatele urechilor, gat, axila, zona inghinala
Dureri si mancarimi ale pielii in anumite zone unde vor aparea mai apoi leziuni
Dupa cateva zile se instaleaza a doua etapa a bolii: apar eruptii inflamate, rosii, pline cu lichid (asemanatoare varicelei), in zonele dureroase ale pielii. Acestea se localizeaza mai ales la nivelul toracelui si zonei lombare, gatului sau ochilor. Daca bubitele sunt sparte, apar cruste. Durerile provocate de aceste eruptii sunt foarte intense si nu implica mancarimi.
Daca boala nu este tratata corespunzator, pacientul resimte dureri si dupa disparitia leziunilor, in zonele care au fost afectate. Aceste dureri pot dura pana la cativa ani. Mai mult decat atat, atunci cand virusul se va reactiva, poate afecta suprafete si mai mari de piele. Pot aparea si alte complicatii, precum afectarea organelor interne. Aceasta reprezinta a treia etapa a bolii.
Boala este foarte contagioasa si se contacteaza prin aer sau prin atingerea persoanei afectate si a eruptiilor pline cu lichid. Se poate transmite si prin atingerea obiectelor contaminate. Asadar, persoana ce sufera de aceasta afectiune trebuie sa se izoleze, pentru a nu o raspandi celor din jur.
Afectiunea nu se transmite genetic.
Tratamentul si preventia Zonei Zoster
Zona Zoster necesita tratament medical, deoarece este o afectiune grava, iar simptomele se pot prelungi timp de cativa ani, daca nu este vindecata corect.
Dupa diagnosticare, medicul va prescrie antivirale care ar trebui administrate cat mai repede posibil, inainte de aparitia eruptiilor.
Pot fi prescrise si analgezice, corticosteroizi, antiinflamatoare sau unguente cu antibiotic, pentru ameliorarea leziunilor de la nivelul pielii si a simptomelor asociate.
Ce trebuie sa faci acasa:
Nu te scarpina si nu sparge bubitele!
Nu aplica unguente sau creme, fara a intreba medicul!
Spala-te cu sapunuri mai putin agresive, dermato-cosmetice.
Protejeaza pielea afectata pe timpul noptii, prin acoperirea eruptiilor.
Preventia acestei boli include vaccinul impotriva varicelei si Zonei Zoster. Mentinerea unui stil de viata sanatos pastreaza sistemul imunitar puternic. De asemenea, trebuie evitat contactul cu persoanele afectate. Daca contactul este absolut necesar, asigura-te ca iei masuri de protectie (masti medicale) si ca nu atingi persoana respectiva.
Asadar, Zona Zoster este o afectiune contagioasa grava care necesita tratament medical imediat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!