Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este sau nu consumul de sare benefic organismului?

de Sunt Fericita la 2021-09-24
Este sau nu consumul de sare benefic organismului?
O dilema care ne macina pe multe dintre noi, mai ales atunci cand ne place sa manam "mai gustos".


Sarea, consumata in cantitati mari, contribuie la cresterea tensiunii arteriale, insa este oare vorba despre o relatie cauzala ce creste riscul declansarii bolilor cardiovasculare si duce, in final, la decesul prematur?
 
O serie de studii de cohorta efectuate in ultimii ani au contestat aceasta cauzalitate, insa o noua cercetare ce utilizeaza masuratori complexe confirma aceasta asociere.
 
Cercetarea de fata, efectuata de specialistii de la Brigham and Women's Hospital din Boston (BWH), arata ca estimarea inexacta a aportului de sodiu a contribuit la constatarile paradoxale ale studiilor realizate anterior pe aceasta tema. Noile constatari au fost publicate recent in revista de specialitate "The International Journal of Epidemiology."
 
"Nivelul de sodiu din alimentatie este greu de masurat," declara Nancy Cook, biostatisticiana in cadrul Departamentului de Medicina al BWH.
 
"Sodiul este prezent in multe dintre alimentele pe care le consumam si, cel mai adesea, nu stim cat de mult consumam, ceea ce face a fi greu de estimat consumul de sodiu al unei persoane prin intermediul sondajelor de opinie. Excretiile de sodiu reprezinta cea mai buna modalitate de masurare a nivelului de sodiu din organism, insa exista mai multe modalitati de colectare a acestora. Pentru studiul nostru am apelat la mai multe masuratori pentru a obtine date cat mai precise," adauga aceasta.
 
Desi testul de urina reprezinta o buna metoda de masurare, nivelul de sodiu din organism poate fluctua pe tot parcursul zilei, astfel incat masurarea exacta a aportului de sodiu necesita o proba completa ce acopera toate cele 24 de ore. Mai mult, consumul de sodiu poate varia de la o zi la alta, ceea ce inseamna ca cea mai buna modalitate pentru a obtine date precise este colectarea probelor de urina pe o perioada de mai multe zile.
 

O noua abordare

In timp ce studiile anterioare au utilizat probe de urina si formula Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism, pentru studiul de fata oamenii de stiinta au apelat la mai multe abordari pentru a obtine date precise ale nivelului de sodiu din organism, inclusiv metode clasice, metode standard, cat si teste multiple de urine, consecutive si neconsecutive. 
 
Ulterior, cercetatorii au evaluat rezultatele testelor prin compararea acestora cu datele colectate de la studiile de prevenire a hipertensiunii arteriale, la care au participat circa 3000 de persoane ce sufereau de pre-hipertensiune arteriala.
 
Metoda standard a aratat ca exista o relatie directa intre aportul crescut de sodiu din organism si cresterea riscului de deces. 
 
Rezultatele obtinute prin intermediul formulei Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism a aratat o curba in forma J, ce sugereaza faptul ca atat nivelul scazut de sodiu, cat si nivelul ridicat de sodiu din organism sunt asociate cu riscul crescut pentru decesul prematur.
 
"Constatarile noastre arata ca masurarea inexacta a aportului de sodiu ar putea fi factorul cheie ce contribuie la rezultatele paradoxale ale studiilor anterioare. In concluzie, studiile epidemiologice nu ar trebui sa asocieze rezultatele testelor medicale cu estimarile inexacte ale aportului de sodiu din alimentatie, obtinute in urma sondajelor de opinie efectuate in randul populatiei," conchid autorii studiului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.57 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0