Fara colagen, tesuturile noastre s-ar degrada si ar deveni fragile, pierzandu-si fermitatea si elasticitatea.
Tipuri de colagen
Exista peste 28 de tipuri diferite de colagen, dar cele mai comune si importante pentru organismul uman sunt:
Colagenul de tip I – cel mai abundent; se gaseste in piele, oase, tendoane, ligamente si cornee.
Colagenul de tip II – se gaseste in cartilaje si este vital pentru sanatatea articulatiilor.
Colagenul de tip III – prezent in piele, muschi si vase de sange; adesea apare impreuna cu colagenul de tip I.
Colagenul de tip IV – prezent in membranele celulare si in straturile profunde ale pielii.
Colagenul de tip V – se gaseste in par, placenta si suprafata ochilor.
Fiecare tip are o functie specifica, dar impreuna contribuie la mentinerea sanatatii generale a corpului.
De ce avem nevoie de colagen?
De ce avem nevoie de colagen? Pe scurt: pentru structura, sustinere, elasticitate si vindecare.
Sanatatea pielii
Colagenul este responsabil pentru fermitatea si elasticitatea pielii. El ajuta la mentinerea unei pielii tinere, hidratate si rezistente. Pe masura ce inaintam in varsta, productia naturala de colagen scade, ceea ce duce la aparitia ridurilor, lasarea pielii si pierderea luminozitatii.
Oase si articulatii
Colagenul ofera oasele cu rezistenta si flexibilitate. In articulatii, colagenul (mai ales de tip II) formeaza cartilajul care actioneaza ca un tampon intre oase. Odata cu pierderea colagenului, articulatiile devin rigide, dureroase si pot aparea afectiuni precum osteoartrita.
Muschi si ligamente
Muschii si ligamentele contin fibre de colagen care le ofera forta si flexibilitate. In lipsa unui nivel adecvat de colagen, pot aparea leziuni musculare, intinderi si rupturi ale ligamentelor.
Par, unghii si dinti
Colagenul contribuie la rezistenta si stralucirea parului, la intarirea unghiilor si la sanatatea gingiilor si dintilor. Cand nivelurile de colagen scad, parul devine fragil, unghiile se rup usor, iar gingiile pot deveni sensibile.
Sistemul cardiovascular
Colagenul mentine integritatea vaselor de sange, contribuind la o buna circulatie si prevenind riscul de rupere a capilarelor sau aparitia venelor varicoase.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ce se intampla cand scade colagenul?
Dupa varsta de 25 de ani, productia naturala de colagen incepe sa scada cu aproximativ 1-1,5% pe an. La 40 de ani, organismul produce cu 25% mai putin colagen, iar la 60 de ani, acest procent poate depasi 50%.
Scaderea colagenului duce la:
- Riduri si piele lasata
- Pierdere de masa osoasa
- Dureri articulare
- Slabirea masei musculare
- Vindecare lenta a ranilor
- Par subtiat si caderea acestuia
Pe langa imbatranire, alti factori care accelereaza pierderea colagenului sunt:
- Expunerea la soare (UV)
- Fumatul
- Stresul cronic
- Poluarea
- Alimentatia dezechilibrata
- Lipsa somnului
Surse naturale de colagen
Organismul produce colagen din aminoacizi, in special glicina, prolina si hidroxiprolina. Pentru ca acest proces sa aiba loc eficient, avem nevoie de o alimentatie bogata in proteine si vitamine esentiale precum vitamina C, zincul si cuprul.
Alimente bogate in colagen sau care stimuleaza sinteza lui:
- Bulion de oase – o sursa directa de colagen natural, obtinut din fierberea oaselor de vita, pui sau peste.
- Carne cu tesut conjunctiv – cum ar fi pielea de pui, carnea cu tendon sau cartilaj.
- Peste cu piele – somon, ton sau sardine.
- Oua (in special albusul) – contin prolina si glicina.
- Fructe si legume bogate in vitamina C – portocale, kiwi, capsuni, ardei, broccoli.
- Seminte si nuci – surse de zinc si cupru, cofactori importanti in sinteza colagenului.
- Leguminoase si cereale integrale – pentru aport de aminoacizi esentiali.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
