Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce este fenomenul de bullying si cum poate fi prevenit

de Sunt Fericita la 2016-02-16
Ce este fenomenul de bullying si cum poate fi prevenit
Fenomenul de bullying a devenit tot mai cunoscut in ultimii ani. Acesta reprezinta o forma de abuz emotional si fizic asupra copiilor de catre alti copii si se manifesta foarte des in mediul scolar.


De cativa ani, expansiunea fara precedent a retelelor sociale online a mutat acest fenomen traumatizant pentru copii si adolescenti in mediul virtual, acesta fiind numit de specialisti drept cyberbullying.
    
Psihologul Iuliana Fulas este de parere ca efectele bullying-ului asupra sanatatii psihice a copiilor, pot varia de la forme mai putin grave la forme extrem de grave, cum ar fi: crize de identitate, anxietate, depresie, tulburari de comportament, sau ganduri suicidale.

"Unii copii mai puternici se folosesc de forta pentru a exercita superioritatea fata de cei mai slabi decat ei.

Bullying-ul se manifesta printr-un comportament de hartuire si intimidare de durata, prin folosirea etichetelor, amenintarilor, umilirii, jignirilor, raspandirii de zvonuri false si, desigur, prin agresivitate fizica. Motivele pentru care elevii hartuiesc si agreseaza altii elevi sunt: dorinta de a-i domina pe ceilalti, de a fi populari, de a avea putere si de a fi respectati de restul grupului. Intotdeauna este atacat punctul slab al victimei, iar daca acesta este afectat, hartuitorii isi vor continua actiunile de umilire si mai mult”, explica psihologul Iuliana Fűlas.

In opinia specialistului, in spatele acestui comportament de tip bullying exista o stima de sine scazuta a hartuitorului, compensata prin agresivitate, prin dorinta de a atrage atentia, chiar daca intr-un mod negativ. De regula, parintii acestor copii sunt autoritari sau agresivi, iar ei adopta comportamentul invatat acasa.

Psihologul Iuliana Fuylas a conturat si un profil al victimelor fenomenului de bullying, iar acestia sunt, de cele mai multe ori, elevi supraponderali sau subponderali, elevi care poarta ochelari, cei care au o stima de sine scazuta, cei care sunt vulnerabili si nu se pot apara singuri sau cei care fac parte din familii cu situatii financiare precare.

De cealalta parte, hartuitorii sunt cei care doresc sa devina populari cu orice pret, au temperament inflexibil, nu sunt empatici, ba chiar se bucura cand fac rau celorlalti, acestia nu au o relatie buna cu parintii, si de regula sunt cei care au parinti cu un statut social superior.

Acest fenomen poate fi prevenit prin imbunatatirea relatiilor intre copil si familie, prin discutii intre copii si parinti si prin evitarea expunerii celor mici la limbaj vulgar si actiuni violente.
  

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.83 din 5 - 9 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre violenta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0