Cat este deci de util sa ma implica in viata scolara a copilului meu? Fiindca, nu-i asa, aceasta este unul din lucrurile pe care toata lumea il considera de la sine inteles: este bine si necesar ca parintele sa fie implicat. Dar despre ce tip de implicare este vorba?
De obicei, aceasta implicare este excesiva sau insuficienta, daca stam sa ascultam partile implicate. Sa tragem de aici concluzia ca un nivel mediu de implicare este idealul spre care sa tindem?!
Intrebarea a aparut ca urmare a faptului ca profesorii s-au gandit ca parintii trebuie sa se implce. Punctul de vedere al acestora din urma este absent. Si, bineinteles, nimeni nu are in vedere sa intrebe si copilul ce crede. De altfel, acelasi principiu este valabil in cazul a aproape toate discutiile despre educatie.
Exista totodata o diferenta uriasa intre parintii care se concentreaza pe ce ce invata copilul (pe invatarea in sine) si cei care au in vedere cat de bine se descurca acesta. Una este sa intrebi “Dragule, tu ce crezi despre cauzele Celui De-al Doilea Razboi Mondial?” sau “Daca ai fi scris tu schita, l-ai fi lasat pe personaj sa se intrebe ce s-a intamplat, asa cum a facut-o autorul?”. In acest caz, incurajezi gandirea critica si entuziasmul fata de invatare. Si alte este sa intrebi “De ce ai luat numai 7?”. Acum subminezi ambele aspecte mentionate mai sus.
Bineinteles ca parintii nu ar pune astfel de intrebari daca scoala nu ar reduce copiii la litere si cifre. Ei preiau indicii de la cadrele didactice, cele care sterg granita dintre invatare si performanta, dintre motivatia intrinseca si cea extrinseca.
Un „parteneriat” intre scoala si familia suna minunat, cu conditia sa nu fie perceput ca o alianta dusmana de copil. Daca scopul este de a-l forta pe acesta din urma sa respecte regulile, sa-si „atinga potentialul”, atunci parteneriatul nu mai este rezonabil. Parintii trebuie sa-si doreasca mai mult decat sa-i ajute pe profesori sa le alinieze copilul.
Indemurile care cer o mai mare implicare a parintilor sunt similare celor care cheama pe toata lumea sa incerce sa fie cetateni onorabili: cu totii suntem de acord, in teorie. Daca ne uitam insa mai indeaproape, lucrurile sunt insa mult mai complicate si chiar demne de a fi tratate cu suspiciune.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
