Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum influenteaza stilul de viata fertilitatea?

de Sunt Fericita la 2023-07-14
Cum influenteaza stilul de viata fertilitatea?
Stilul de viata adoptat isi pune amprenta asupra organismului, de multe ori impactul este negativ si conduce la implicatii grave la care nu te-ai asteptat. Fertilitatea este o problema a omului modern tot mai frecvent diagnosticata provocata de toate schimbarile prin care fiecare persoana trece. Cand fertilitatea este afectata, solutia potrivita este oferita de medicina reproductiva, care prin metode de laborator si investigatii genetice, propune un plan terapeutic al cuplului infertil.


Analizam in acest material cum influenteaza stilul de viata fertilitatea si punctam factorii principali care au un impact negativ asupra fertilitatii feminine si masculine. 
 
Stresul si suprasolicitarea

Munca sustinuta si dorinta de a face cariera implica o vointa pe masura si uneori sacrificii pe care nu orice este dispus sa le faca. Suprasolicitarea nervoasa, dar si stresul puternic, pe perioade indelungate, au implicatii negative la nivelul intregului organism, afectand fertilitatea feminina, dar si pe cea masculina. Stilul de viata alert impus de fiecare individ poate sa scada sansele de a concepe pe cale naturala un copil. Incercarile repetate, fara rezultate, conduc la un stres suplimentar, la anxietate si depresie, atunci cand sarcina nu poate fi obtinuta.
 
Stresul emotional poate pune o presiune suplimentara pe cuplul care isi doreste un copil, in conditiile in care fertilitatea scade in mod normal dupa o anumita varsta, atat la femei, cat si la barbati, iar sansele de a obtine o sarcina viabila vor fi tot mai mici. (1)
 
Solutia reproducerii umane asistate este o varianta de luat in calcul, intelegerea procesului de fertilizare in vitro se poate face pe deplin doar cu ajutorul specialistilor, de la clinica avizata, care vor oferi variante personalizate nevoilor. 
 
Impactul viciilor

Consumul de alcool si tutun, precum si de substante interzise poate influenta fertilitatea. Daca ai fost un impatimit al tutunului ani buni sau te-ai aflat printre consumatorii de droguri care au reusit sa se reabiliteze, la ani buni distanta de la aceste evenimente, chiar daca stilul de viata este imbunatatit, fertilitatea poate fi provocata pe fondul acestor factori. (1), (2)
 
Managementul greutatii

O alimentatie dezechilibrata, bazata pe un consum de alimente grase, pe zaharuri, produse ultraprocesate sau prajite, alaturi de un stil de viata cu putina miscare fizica sau dominat de sedentarism conduc, in timp, la acumularea de kilograme in plus. De aici si pana la obezitate mai este foarte putin. La barbati, obezitatea este legata de scaderea numarului de spermatozoizi, in timp ce la femei se vorbeste despre aparitia sindromului ovarelor polichistice. (2)
 
Tulburari de alimentatie si greutate sub medie

La polul opus celor care se confrunta cu obezitatea se afla persoanele care au diferite tulburari de alimentatie, dictate partial de societate, dar si de preferintele lor pentru a se mentine slabe. Problemele de sanatate precum anorexia nervoasa sau bulimia, care determina de multe ori greutate sub medie, afecteaza fertilitatea si capacitatea femeilor de a concepe natural un copil.
 
Studiile au aratat ca femeile care au solicitat inseminare intrauterina si au fost diagnosticate cu o tulburare de alimentatie, aveau un risc crescut de infertilitate. (1)
 
Medicamente administrate

O femeie care amana momentul in care sa devina mama si care apeleaza la contraceptive prescrise de medicul specialist poate sa se confrunte la un moment dat, atunci cand isi va dori sa obtina o sarcina cu o problema din acest punct de vedere. Exista studii aflate la inceput si care investigheaza impactul medicamentelor cu prescriptie administrate in diverse boli asupra fertilitatii feminine si masculine pentru a se constata daca au efecte pe o anumita perioada sau acestea sunt permanente. Se pare ca unele dintre produsele medicamentoase luate in calcul au un impact major asupra fertilitatii. (1)
 
Alaturi de acestea, consumul de cafea, locul si conditiile de munca, poluarea, radiatiile, expunerea la substante chimice sau metale grele, dar si alti factori de mediu influenteaza fertilitatea feminina si masculina, pentru unele cazuri fertilizarea in vitro poate fi unica sansa de a concepe un copil. 
 
 
Acest articol despre cum influenteaza stilul de viata fertilitatea este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical avizat. Daca te confrunti cu probleme de fertilitate, mergi la medicul specialist si urmeaza recomandarile acestuia!
 
 
 
 
Surse de informare: 
 
1. Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717046/#:~:text=Many%20lifestyle%20factors%20such%20as,alcohol%20and%20caffeine%20consumption%20can
 
2. What lifestyle and environmental factors may be involved with infertility in females and males? - https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/causes/lifestyle
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fertilizare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fertilizare in vitro

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fertilitate

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0