In primul rand, Ministerul ofera 10 recomandari pe care ar trebui sa le respectam cu totii.
1. Spalati-va mainile de multe ori
Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.
Spalarea mainilor elimina virusul.
2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute
Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.
3. Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.
Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul .
4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti
Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.
5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul
Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.
6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool
Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande.
7. Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave
Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus. (O calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza raspandirea virusului dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.
8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile
Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spala bine mainile.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.
In al doilea rand, puteti ramane informati cu privire la cazurile confirmate de Coronavirus (Covid-19) folosind informatiile puse la dispozitie de CDC din SUA care include si o harta. In plus, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile ofera informatii actualizate permanent despre ce trebuie sa retina populatia cu privire la Coronavirus.
In al treilea rand, coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determina infectii la om si animale, inclusiv la pasari si mamifere cum ar fi camilele, cainii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o raceala comuna, la unele mai severe si chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Covid-19 este un coronavirus nou, identificat pentru prima oara in decembrie 2019 intr-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeasi familie facand parte si virusurile care determina Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) si Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si pare sa aiba caracteristici epidemiologice similare acestora.
In al patrulea rand, retinem ca transmiterea este similara cu cea a MERS-CoV si SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secretie, produse cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Transmiterea este posibila si cand are loc contactul direct cu fluidele (sange, materii fecale, urina, saliva, sperma) de la o persoana infectata.
In al cincilea rand, simptomele nu sunt usor de observat. Infectiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semanand cu o raceala comuna (tuse, febra, nas infundat, etc.), insa au fost observate infectii severe si chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile sa cauzeze la om infectii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infectia cu SARS-CoV-2 observate pana acum au fost: febra, tuse, dificultate in respiratie (dispnee).
Finalmente, respectati recomandarile autoritatilor si nu va expuneti zonelor aglomerate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!