Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ne indragostim sa ne despartim?

Ne indragostim sa ne despartim?
Nu stim foarte multe, din perspectiva evolutionista, care este „scopul” dragostei. Care este utilitatea ei in producerea mostenitorilor? Astfel de intrebari sunt inerent fara raspuns, din moment ce evolutia nu este un proces cu tipul de vointa sau intentionalitate pe care aceste intrebari le presupun. Dragostea este, de altfel, unul dintre cele mai misterioase fenomene ale umanitatii, oamenii de stiinta din toate timpurile incercand sa o descifreze.


Melvin Konner, specialist in antropoligie biologica, a lansat ipoteza conform careia scopul dragostei nu este acela de a-i face pe oameni sa inceapa o relatie, ci sa o incheie.
Konner aminteste cum dragostea ne face irationali si intreaba: ce este mai irational (intr-un univers in care, cu siguranta, exista mai multe posibilitati negative decat pozitive) decat sa abandonezi siguranta unei relatii existente?
Nu exista raspuns stiintific la „de ce exista dragostea”, ci doar descrierea ritualului de indragostire. Creierul emite oxitocina si vasopresina, hormoni care se ataseaza de neuronii responsabili cu recompensa. Adica neuronii din aceleasi zone activate de droguri.
Monogamia este foarte rara in lumea animalelor, doar 3-5% dintre specii fiind monogame intreaga viata. Civilizatiile umane preindustriale erau in proportie de 80% non-monogame.
In societatea actuala, nu exista, asa cum ne-am imaginat, monogamie, ci mongamie in serie. Si asta pentru ca foarte multe casnicii se termina in divort. Unele cercetari sugereaza ca tendinta de „a merge prin vecini” este scrisa in genele femeilor si barbatilor. Dar incredibila diversitatea a sistemelor de cuplare umana – de la poligenism la monogamia voluntar – arata ca flexibilitatea noastra culturala si psihologica ne permite sa controlam oarecum relatiile. Ca dovada a acestei flexibilitati, vede, cu creste rata infidelitatii in randul femeilor. Ca urmare a cresterii puterii lor economice si sociale. Si la femeil, dar si la barbati exista o puternica legatura intre infidelitate si si putere=incredere. Ca oameni, fiinte cu o capacitate superioara de ratiune, avem abilitatea de a planui viitorul si de a prioritiza inaintea instinctelor primare. Suntem capabili sa alegem (sau suntem fortati sa alegem) intre alte prioritati decat dragostea.
Prin urmare, Konner spune ca, in teorie, unul din scopurile indragostirii ar fi de a-i face pe oameni atat de nebuni incat sa-si abandoneze partenerii.
 
Sursa: Quartz.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cuplu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dragoste

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0