Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ofidiofobia - ce este si cum se poate trata

de Sunt Fericita la 2019-01-29
Ofidiofobia - ce este si cum se poate trata
Multe dintre noi sufera de cateva frici care sunt, poate, temporare sau induse de anumite situatii prin care am trecut. Aici vom discuta despre ce este ofidiofobia, cum o identificam si cum se poate trata.


In primul rand, ofidiofobia este o frica agravanta specifica. Femeile care sufera de asa ceva nu suporta deloc sa vada serpi si nici macar sa-si imagineze aceste animale. Bineinteles, excludem si privirea acestora la TV sau pe PC in cadrul unui documentar. De regula, oamenii se feresc in general de serpi pentru ca sunt, pe buna dreptate, identificati ca pericole datorita acelor specii veninoase. Cele dintre noi care au ofidiofobie nu isi doresc sub nicio forma sa aiba vreodata vreo imagine cu vreun sarpe in minte. Poate pentru unele dintre noi acest lucru starneste zambete, insa ofidiofobia este un lucru real de care multe femei sufera si trebuie sa tratam subiectul cu seriozitate. 
 
Frica de serpi este probabil cea mai comuna subcategorie a herpetofobiei. Unii cercetatori cred ca aceasta frica poate fi evolutionara, dezvoltata de stramosii nostri ca mecanism de supravietuire. Aceasta teorie totusi nu explica de ce fobia fata de serpi este relativ comuna in timp ce frica de animalele pradatoare cum sunt tigri este rara. Cercetari mai recente arata ca in timp ce tendinta de a da atentie serpilor poate fi evolutionara, frica actuala este mai degraba invatata decit mostenita.
 
In al doilea rand, ofidiofobia poate fi destul de greu de identificat pentru ca simptomele pot varia, iar frica de serpi este destul de variata in cazul ambelor sexe. Persoanele afectate se pot teme doar de intilnirea cu serpi mari, veninosi, daca fobia este mai severa acestora le poate fi frica si de serpii mici. Indivizii nu se pot uita la poze cu serpi sau emisiuni TV. Simptomele pot cuprinde, dar nu sunt limitate: tremor, tipete, evitarea sau fuga de serpi, palpitatii sau respiratie dificila. Acestia gasesc imposibil sa ramina cu serpii in aceeasi camera.
 
Din nefericire, ofidiofobia netratata poate sa duca la dezvoltarea de frici irationale si fata de alte reptile. In unele cazuri s-a constata si frica de a intra in anumite centre comerciale pentru ca exista pet shop-uri care vand diverse reptile, chiar si de mici dimensiuni. 
 
In al treilea rand, tratamentul cel mai des folosit pentru a scapa de frica absurda fata de serpi este terapia cognitiv comportamentala. Aici pacientul va fi incurajat si ajutat sa depaseasca ofidifobia prin comunicarea continua. Astfel, exista posibilitatea ca sinapsele sa inregistreze noi mesaje prin realizarea de legaturi noi in creier care normalizeaza imaginea unui sarpe pentru pacient. Dupa ce se constata progres, persoana in cauza este expusa treptat la imagini cu serpi si, finalmente, poate ajunge pana la momentul in care poate chiar sa se afle cu unul in aceeasi camera fara sa traiasca efectele unei fobii. In alte situatii, hipnoza a fost si ea o solutie destul de buna. 
 
Finalmente, vestea buna este ca rata de succes a tratamentelor folosite pentru eliminarea ofidiofobiei este destul de mare. 
 
Nu uitati sa apelati intotdeanua la sfatul unui specialist, daca experimentati simptome similare a ceea ce ati citit mai sus. Sanatatea fizica este importanta, insa trebuie sa ne ingrijim si de psihicul nostru. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fobie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre reptile

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0